250 butiker försvinner

Best Buy lägger ned alla sina mobilbutiker i USA

Den amerikanska elektronikbutiksjätten Best Buy tar till en radikal åtgärd och stänger nu ned samtliga av sina 250 mobilbutiker i USA. Detta på grund av bristande lönsamhet.

Publicerad Uppdaterad

I en värld där alla konstant stirrar ned i sina mobiltelefoner tycker man kanske att det borde vara en smal sak för en etablerad elektronikkedja att kränga smartphones. Men icke. I USA är Best Buy ungefär att jämföra med vad Elgiganten eller Mediamarkt är i Sverige, och utöver sina jättebutiker med konsumentelektronik så har man sedan 2006 även mindre butiker där man primärt säljer mobila enheter (motsvarane Elgiganten Phone House för att fortsätta liknelsen). Dessa butiker – som kallas Best Buy Mobile, kort och gott – kommer dock snart att vara ett minne blott. Samtliga 250 butiker ska nu nämligen läggas ned. Det hela ska vara klart så snart som den 31 maj. 

Slutar inte sälja mobiltelefoner

Beslutet innebär förstås inte att Best Buy nu slutar att sälja mobiltelefoner. Man kommer även fortsättningsvis att ha dem i sitt utbud i de ordinarie butikerna. Dessutom kommer man att sälja dem på nätet. Men specialbutikerna har inte klarat den tuffa konkurrensen från operatörerna och deras butiker samt onlinejättar som Amazon. På senare tid har butikerna bara bidragit till Best Buys intäkter med en ynka procent. Det är i nuläget oklart hur många anställda som drabbas av nedstängningen, men många av dem kommer att få andra uppgifter hos Best Buy framöver. Konsumenterna lär inte påverkas nämnvärt. Vill man prompt köpa sin smartphone hos Best Buy så får man helt enkelt köra några kilometer extra till något av de större varuhusen. 

Källa