Nya beslut

Biden tar bort amerikanskt förbud mot Wechat och Tiktok

Den amerikanska administrationen har nu ersatt den order som tidigare skulle ha förbjudit Tiktok och Wechat i USA, med en som hanterar säkerhetshot på ett annat sätt. Det betyder att apparna nu har fritt fram på den amerikanska marknaden igen.

Publicerad Uppdaterad

Förra året gav den dåvarande presidenten i USA, Donald Trump, en order om att förbjuda apparna Tiktok och Wechat i USA. Detta på grund av misstankar om att apparna samlade in data om användarna som sedan gavs vidare till den Kinesiska statsapparaten som sedan använde den för att utöva utpressning mot amerikanska medborgare. Det fanns aldrig några bevis för någon utpressning och förbuden mot de två apparna togs aldrig i bruk eftersom domstolar förhindrade dem.

När den nuvarande presidenten tillträdde hade han inget större intresse av att fortsätta på den inslagna linjen. Tiktok, eller snarare deras ägare, Bytedance, hade försökt lösa problemen genom att sälja appen till Oracle. Men när det byttes president och den nya linjen yttrades avslutades aldrig affären och i dagsläget är det nog inte sannolikt att den blir av. 

Bidens administration vill försäkra sig om att hot mot säkerheten ska undersökas ordentligt och beslut ska fattas på en bevisbaserad grund som tar ett helhetsgrepp på nationell säkerhet, utrikespolitik och ekonomiska målsättningar.

Källa