https://www.mobil.se/nyheter/blocks-v-rldens-f-rsta-modul-ra-smartklocka
560039
Nyheter
Kickstart-kampanj inom kort

Blocks - världens första modulära smartklocka?

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/blocks_0.jpg?itok=MrvUinFH', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/blocks_0.jpg?itok=CTUWaTUX', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/blocks_0.jpg', w: 900, h: 500, title: ' ' },]
Blocks kan bli den första smarta klockan där användarna själva får välja vilka funktioner den ska ha.

Google har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med den modulära Project Ara-telefonen, och holländska Fairphone gick nyss ut med att många komponenter i företagets andra telefon - lanserad i juni - ska gå att bytas ut.

Nu har konceptet med modulära enheter nått marknaden för smarta klockor - eller kan i alla fall komma att göra det. 

Den 13 oktober lanseras en Kickstarterkampanj för projektet Blocks. Idéen är att ta fram en klocka där användarna själva kan bestämma vilka funktioner de vill ha: ett extra batteri, NFC för mobila betalningar, SIM-kort eller gps, bland annat. De önskade modulerna ska sedan kunna knäppas fast på klockans boett, en efter en.

En intressant detalj är att det ska gå att designa nya moduler till klockan via en öppen plattform. I teorin innebär det att andra bolag eller användarna själva alltså ska ha möjlighet att ta fram komponenter som inte redan finns - exempelvis en fingeravtrycksläsare eller kamera.

Blocks ska fungera till både Ios och Android, men också helt fristående för de som väljer att lägga till en simskort-modul. Kampanjsidan går att finna här.

Ämnen