Nytt kapital

Candy Crush-skaparen till börsen

King, bolaget bakom succéspelet, ska noteras på New york-börsen och ta i nytt kapital.

Publicerad Uppdaterad

King, skaparen av de välkända speltitlarna Candy Crush Saga och Pet Rescue Saga, ska noteras på börsen i New York (New York Stock Exchange). Det aviserar bolaget om idag. Målet är att ta in uppemot 500 miljoner dollar i nytt kapital. 

Lönsamt och snabbväxande
Hittills har King tagit in 9 miljoner dollar i externt kapital. Bolaget har haft ett positivt kassaflöde de senaste nio åren. King ökade sin omsättning till 1,9 miljarder dollar under helåret 2013 från 164 miljoner dollar året innan. Utvecklingen av vinsten under samma period var också mycket positiv, med en vinst på 7,8 miljoner dollar år 2012 mot 567 miljoner dollar år 2013. 

King har snabbt vuxit till en av huvudspelarna på sociala spel, inte minst i mobilen. Och det syns i siffrorna: huvuddelen av bolagets intäkter i slutet av 2013, cirka 73 procent, kom nämligen från mobila spel.

En av Kings styrkor är att bolaget har ett antal riktigt populära och intäktsdrivande spel i sitt stall. Som företaget självt påpekar som en potentiell risk är att ett fåtal titlar står för huvuddelen av intäkterna. Tre spel – Candy Crush Saga, Pet Rescue Saga och Farm Heroes Saga – stod nämligen för 95 procent av totala intäkterna under fjärde kvartalet 2013. Candy Crush stod ensamt för 78 procent av intäkterna i mobilen och på webben. 

King hade så många som 128 miljoner användare per dag i snitt, motsvarande 1,2 miljarder spelsessioner per dag, i slutet av december 2013. Företaget erbjuder 180 spel i 14 språk och sammanlagt har 324 miljoner unika användare per månad, enligt bolaget. 

Registreringsdokumentet finns att läsa i sin helhet här

Källa