https://www.mobil.se/nyheter/ces-h-r-r-asus-augmented-reality-mobil
562640
Nyheter
Asus Zenfone AR

CES: Här är Asus Augmented Reality-mobil

Asus Zenfone AR blev som väntat den andra mobilen att lanseras med stöd för Googles Augmented reality-teknik Tango. Dessutom med extra allt i form av minne och processorkraft.

Asus är tidigt ute med att visa upp sin Augmented Reality-mobil. Den ska inte börja säljas förrän andra kvartalet, det vill säga tidigast i mars. Det kan å andra sidan ge tekniken lite tid att mogna, för när vi testat Googles Tango i Lenovomobilen Phab2 Pro var vi inte imponerade.

Tango går alltså ut på att telefonen med hjälp av kameror och sensorer, Zenfone AR har flera kameror för rörelsedetektering och djupmätning, skapar sig en tredimensionell bild av rummet omkring, och använder det för att placera ut virtuella föremål på skärmen. Asus demonstrerade detta vid lanseringen av Zenfone AR, med en Hot Wheels-app. Hot Wheels är de små leksaksbilarna med tillhörande bilbana vi lekte med som barn, och i appen kan du bygga en virtuell bilbana som följer möblemanget i rummet.

Förutom Augmented Reality har mobilen även stöd för virtual Reality i form av Googles Daydream-plattform. För detta ändamål har den 5,7 tum stora Super Amoled-skärmen upplösningen 2560 x 1440 pixel. Kameran, den vanliga kameran, är på 23 megapixel.

Asus lyckades skapa lite antiklimax för sig själva genom att innan lanseringen twittra att man skulle visa upp en mobil med "Qualcomms bästa processor". Eftersom Qualcomm visade upp snapdragon 835 på mässan utgick alla från att det var den man syftade på, medan Asus tänkte på Snapdragon 821 som är den bästa Qualcommprocessorn som finns i mobiler just nu. Det är i alla fall ett stort steg upp i prestanda jämfört med vad Lenovo Phab2 Pro har, och dessutom ska det vara den första lanserade mobilen med 8 gigabyte arbetsminne. Dessa två faktorer i sig kan nog hjälpa upp AR-upplevelsen jämfört med Lenovos första försök.

Annars är det mycket som fortfarande är okänt kring mobilen, såsom dess mått och vikt, lagringsutrymme eller batterikapacitet. Men vi vet i alla fall att den har Android 7 vid säljstart, någonting man kallar Vapor cooling (ångkylning?) och en femmagnetshögtalare för DTS Virtual Surround Sound. Hur det nu låter i en mobilhögtalare.

Håll utkik efter Asus Zenfone AR i vår.

Källa

Relaterade artiklar