192 grafikkärnor

CES: Nvidia presenterar Tegra K1

Nvidia inleder CES med att utannonsera uppföljaren till fiaskot Tegra 4. Med Tegra K1 tar de igen med råge.

Publicerad Uppdaterad

Prestandamässigt är Nvidias Tegra 4 ett ytterst kompetent systemchip i klass med andra toppmodeller på marknaden. Men efter ett år med ständiga förseningar och oroväckande få enheter som faktiskt använder chippet får det ändå ses som ett minustecken i boken.

I år går Nvidia på offensiven för att ta igen och utannonserar två versioner av Tegra K1. Den ena modellen är utrustad med fyra processorkärnor som körs i 32-bitar och ARM Cortex A15-arkitektur och den andra modellen är en dubbelkärnig 64-bitarsmodell med ARMv8. Gemensamt för de båda chippen är den smått vansinniga grafikkretsen med inte mindre än 192 processorkärnor av Nvidias Cuda-modell.  Grafikdelen har även stöd för Epics Unreal 4-motor samt DirectX 11 och OpenGL 4.4. Det är specifikationer som enligt Nvidia själva ska göra grafiken 1,5 gånger mer kraftfull än något annat på marknaden för mobila enheter idag.

Den fyrkärniga modellen sägs dyka upp i fysiska enheter under första halvan av 2014, medan 64 bitarsmodellen kommer under andra halvan.