"Mobil superdator"

CES: NVIDIA Tegra X1: ny mobil superkrets

Första mobilprocessorn med en teraflop.

Publicerad Uppdaterad

Nvidias vd Jen-Hsun Huang presenterade NVIDIAs nya mobila superchip Tegra X1 under den pågående CES-mässan i Las Vegas. En åttakärnig processor med 64-bitarsprosessor med en GPU-krets och hela 256 CUDA-kärnor. X1 är efterföljaren till förra årets K1-processor, och bygger på Maxwell arkitekturen. Tegra X1 är så pass kraftfull att den klarar 4K-video i 60 Hz, och är det första mobila chipet som överstiger en teraflop i processorkraft, Huang visade detta genom att spela upp en realtidsdemo av spelet Unreal Tournament.

För att sätta en teraflop processorkraft i relation till något så är det lika effektivt som världens snabbaste superdator år 2000 och då krävdes det en miljon watt i strömförbrukning.
”det finns inte något liknade i världen” säger Huang när han entusiastiskt berättar om vad chippet är kan prestera.

Framtidens bil?

Tegra X1 är kärnan i NVIDIAs nya bilplattform Drive CX, ett ”informationsunderhållningsstyrsystem”, som ska styra all övervakning av hastighet, temperatur och underhållning genom kameror och skärmar.
Två Tegra X1 prossesorer kommer att driva Drive PX, en autopilot för till exempel parkering och detta är nog bara början på vad framtiden har att erbjuda.