Glöm appar och pin-koder

CES: Nytt smart lås är fingertrycksbaserat

Biometrisk autentisering har äntligen kommit till ytterdörren.

Publicerad Uppdaterad

Varför hålla på med appar eller pin-koder eller rent av någonting så ålderdomligt som nycklar (det där sista kan du googla) när vi alla bär omkring på ett unikt fingeravtryck? Åtminstone en låstillverkare tycks nu ha insett det som mobilbranschen insåg redan för många år sedan, nämligen att just fingeravtrycket är ett utmärkt sätt att ge sig till känna och – i det här fallet – låsa upp dörrar.

Det är Kwiksets nya dörrlås Halo Touch som kan lagra upp till 100 fingeravtryck från 50 användare. Låset kopplas direkt till hushållets wifi och det ska inte vara särskilt svårt att installera låset på egen hand. Det krävs inget abonnemang eller någon separat hubb för att använda låset, utan man styr låset helt och hållet via den tillhörande appen. Halo Touch är även kompatibelt med AI-assistenter som Google Assistent och Alexa.

Och för den som oroar sig över sälekrheten så låter Kwikset meddela att ingen fingeravtrycksdata lagras i molnet, utan enbart lokalt. Låset kommer att lanseras någon gång under året till ett pris på 249 dollar (vad det blir i Sverige om låset lanseras här återstår att se), men exakt vilket datum det dyker upp är inte klarlagt i nuläget. 

Källa