WeDo 2.0

CES: Skolrobotar från Lego

Lego WeDo 2.0 låter barn lära sig teknik och vetenskap genom legoklossar och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Lego Education är den typen av legoklossar du inte riktigt hittar bland de vanliga polisstationerna och Star Wars-skeppen i leksaksaffären, utan istället en serie skapad för att skolor ska använda sig av klossarna.

Nu släpper Lego en ny version av robotkitet WeDo, här fantasifullt döpt till WeDo 2.0. Setet är tänkt att lära låg- och mellanstadiebarn grundläggande kunskaper kring robotteknik, ingenjörskonst och teknik i allmänhet.

Setet innehåller såklart ett gäng klossar, men även en Bluetooth LE-enhet som kopplar upp sig mot ett gäng motorer, rörelsesensorer och tiltsensorer. För att få det hela att fungera används appar till antingen mobile enheter eller dator där “programmeringen” lärs ut genom enkla dra-och-släpp kommandon.

Till det hela finns även 40 timmar lektionsmaterial från Lego som riktar in sig till det amerikanska skolsystemets fjärdeklassare.

Vad ett set kostar framgår inte, eftersom det här är tänkt för hela klassrum. Att utrusta ett helt klassrum med WeDo 2.0-prylar ska enligt uppgift gå på ungefär 2000 dollar när det hela släpps under andra halvan av 2016.