Sony Glass?

CES: Sony visar Google Glass-kopia

Vi kollar in Sony prototyp för smarta glasögon på CES-mässan. Även Toshiba visar upp liknande glasögon.

Publicerad Uppdaterad

Sony visar två olika prototyper på smarta glasögon på CES. Ett par med deras projiceringsglas som ser ut som ett par vanliga glasögon och ett par som påminner mer om Google Glass med en liten skärm som petas fast på glasögonen.


Tanken är åt samma håll som Google Glass, men på mässan ligger fokus på att demonstrera sportaktiviteter med dem.  Dels finns en video på en löpare som är ute och springer, sett ur förstapersonsvy, där data från löpturen hela tiden visas i synfältet. Den station vi hamnar vid är en golfare i förstapersonsvy, där vi får se allt från vindhastighet till data över banan och hur långt det är till hålet.


När det väl fungerar ser det rätt bra ut, men den lilla displayen är väldigt känslig för hur den sitter, någon millimeter fel och skärmen förvrängs eller försvinner. Det märks helt enkelt att det fortfarande är väldigt mycket på prototypstadiet.

Av den anledningen vill de heller inte säga något direkt konkret om glasögonen heller, vare sig Glass-kopiorna eller projektionsglasögonen.

Toshiba hakar på Även Toshiba hakar på glasögontrenden med en Google Glass-liknande historia. Här handlar det däremot inte om en pryl som kan hakas fast på egentligen vilka brillor som helst, utan Toshiba har istället tagit hjälp av en japansk glasögontillverkare för att ta fram en serie bågar med speciella fästen för skärmdelen.


Toshibas variant är lika mycket prototyp som Sonys, och även här ligger fokus på att visa information åt dig i vardagen, som nyheter och information relaterat till det du håller på med. 

Även dessa är som sagt i prototyp, så att prata om pris eller lansering är inte på kartan ännu. Samtidigt är det kanske tur, då båda enheterna är ganska stora, om än lätta, så de skulle knappast ses som diskreta.