Väntad miniversion

CES: Sony Xperia Z1 Compact – mini med prestanda

Den sedan länge väntade miniversionen av Sony Xperia Z1 har nu offentliggjorts. Xperia Z1 Compact börjar säljas i Sverige i början av februari.

Publicerad Uppdaterad

De många och utförliga ryktena, för att inte tala om den japanska utgåvan Xperia Z1f som funnits i flera månader, visade sig ha rätt i att en miniversion av Sonys flaggskeppsmobil var på väg till våra längdgrader.

Det som utmärker Sony Xperia Z1 Compact är att det är en förminskad version av Z1, med 4,3 tum stor skärm i stället för 5 tum. Till skillnad från andra liknande modeller från Samsung och HTC, där man i samma skal fast mindre stoppat in en enklare telefon, har dock Z1 Compact i stort sett samma specifikationer som storebror: 4g, Snapdragon 800-chipset med fyrkärnig 2,2 GHz-processor, 20-megapixelkamera och 2 GB internminne. Detta gör telefonen smått unik som den enda Androidmobil med lite smidigare format som ändå har topprestanda.

Det enda som krympts från storebror är skärmupplösningen, som gått ner till 1280 x 720 pixel, och batteriet, som är på 2 300 mAh. Den mindre skärmen lär dock också göra att batteriåtgången är mindre än för storebror.

Liksom Z1 har telefonen en ram av glas och aluminium, och är vatten- och dammtät. En ny funktion är Xperia Transfer, som gör att du kan föra över ditt innehåll från din gamla telefon till din nya, oavsett om det är en Iphone eller Android. Detta sker över wlan eller kabel (som inte följer med men ska finnas tillgänglig i butik för den som vill göra överföringen i butik), och en app matchar vilka appar som motsvarar vilka på den gamla telefonen och för över bilder, meddelanden med mera.

Sony Xperia Z1 Compact börjar säljas i Sverige i början av februari, och finns i färgerna svart, vit, limegrön och rosa, där Tre lyckats nappa åt sig ensamrätt i Sverige på den rosa. Hos Tre, där man redan kan förbeställa telefonen, är priset med kontantkort 4695 kr.

Typ: Smartphone med Android 4.3
Mått: 127 x 64,9 x 9,5 mm
Vikt: 137 gSkärm: 4,3 tum, 1280 x 720 pixel
Kamera: 20 megapixel med fotolampa
Processor: Snapdragon 800 quad-core 2,2 GHz
Batteri: 2300 mAh
Pris: 4695 kr
I butik:3 februari 2014