Premiär på CES

CES: vi provkör Asus Zenfone 2

Asus hade två intressanta lurar att visa upp på sin presskonferens idag och vi fick i alla fall chansen att prova en av dem.

Publicerad Uppdaterad

Zenfone 2 och Zenfone Zoom är nyheterna från Asus, där den senare tyvärr satt instängd bakom glasmonter under presseventet, så vi återkommer till Asus kameramonster med laserautofokus och optisk zoom senare i veckan när vi fått klämma på den.

Asus Zenfone 2 är däremot en nästan lika intressant historia. Med ett startpris på 199 dollar (då dock enbart med två gigabyte minne, vad den med dubbla kostar avslöjade de inte) och släpp i mars hävdar Asus att de är först ut med fyra gigabyte arbetsminne i en telefon (för den dyrare, icke prissatta modellen då). Medan det finns andra som skulle hävda att Asus har fel på den punkten kan den mycket väl bli först ut med den mängden minne i västvärlden. Givetvis åtföljs arbetsminnet av en Intel Z3580-processor med stöd för 64 bitarsteknik och Android 5.0 såklart. Skärmen ligger på 1080p-upplösning över 5,5 tum med oväntat lite död yta kring skärmen. Däremot kommer den antagligen inte slå så många rekord i tunnhet, även om den definitivt inte känns tjock.

Specialversioner av Zenfone 2, oklart om de kommer till Sverige i någon form dock


Asus har även satsat hårt på kameran, där dess 13 megapixel ska kunna ta bra bilder under riktigt dåliga ljusförhållanden. Samtidigt har de satsat väldigt hårt på bildkvalitet i övrigt och hävdar själva att deras kamera är bland de bästa i branschen. Ett snabbtest (med resultatet enbart från mobilernas skärm) mellan Zenfone 4, Iphone 6 och Xperia Z3 gav väl kanske inga lysande resultat för Asus del, men vi väntar med definitivt betyg när vi har ett slutgiltigt testexemplar att testa under lite mer lugna förhållanden än en hetsig mässhall.

Förutsatt att Asus kan hålla priset nere även på modellen med fyra gigabyte arbetsminne (och att vår svaga krona inte ställer till det för mycket) kan det här bli en riktigt intressant lur att hålla ögonen på under årets första halva. 

Remsan under kameran är volymknappen av touchmodell.