Clas Ohlson Wifi Smart Plug

Clas Ohlsons smarta strömbrytare testad

Clas Ohlsons första egna smarta hemmet-produkt är enkel till funktion och enkel att använda.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10

Clas Ohlson är förmodligen en av Sveriges större återförsäljare av prylar till smarta hemmet, från Philips Hue-lampor till Googles Nest-produkter. Därför är det både logiskt och lite oväntat att man nu släppt sin första smarta hemmet-produkt under eget namn. Man tänker att företaget borde kunna hitta och distribuera motsvarande produkt bland det befintliga utbudet, men man uppger att det egna sortimentet ska vara enklare och mer prisvärt.

Clas Ohlson Wifi Smart Plug är i grunden en strömbrytare till en elkontakt, som låter dig slå av och på vad det nu är som är inkopplat, via mobilen, även på distans.

Konfigurationen går föredömligt enkelt via Clas Ohlsons egen väldesignade app som finns till Android och Ios. Jag får visserligen ett felmeddelande när jag försöker installera första gången, men så fort jag försöker igen fungerar det.

Wifi-baserad

Pluggen använder Wifi för sin uppkoppling i stället för Z-wave som är den vanligaste tekniken för smarta hemmet-prylar. Det är smart om man vill ha ett enkelt och billigt system, eftersom man då inte behöver en särskild basstation som fungerar som hub för strömbrytarna, det räcker med att du har en wifi-router som når till strömbrytaren.

Funktionerna för den smarta pluggen är få men tydliga. Du kan ställa in en timerfunktion som du kontrollerar med mobilen för att till exempel slå på eller av lampor när du är bortrest. Särskilt rolig tycker jag funktionen är som gör att du kan välja ett intervall då lampor slumpmässigt slås av och på. Detta för att skapa en bättre illusion av att någon är hemma.

Det finns en knapp på strömbrytaren som du även kan använda för att manuellt slå av eller på det som är inkopplat. Knappen tjänstgör dessutom dubbelt som nattlampa. Nattlampefunktionen kan du också slå av eller på eller sätta timer på. Som nattlampa är den dock i svagaste laget. Bor du på landet och det verkligen blir beckmörkt utanför fönstret räcker det till ledljus, men för mörkrädda barn räcker den knappast till att göra rummet mindre hotande.

Även på distans

Jag noterar att det går bra att ta ut pluggen och sätta i den igen utan att några inställningar går förlorade eller pluggen behöver konfigureras om. Det går också bra att styra det som är inkopplat på distans via Internet. Du kan styra över vilka som har tillgång till strömbrytaren med sekretessinställningar.

Som “min första smarta hemmet-pryl”, eller som mer kompetent ersättare till en vanlig timer, fungerar Clas Ohlson Wifi Smart Plug utmärkt. Åtminstone om du behöver många är den prisvärd.

Den som är mer inne på Smarta Hemmet brukar gärna vilja att prylarna kan prata med varandra också, och för det är webbtjänsten IFTTT det populäraste alternativet. Här finns inget stöd för Clas Ohlson Smart Plug i dagsläget, men det kanske är något vi får se i framtiden.

Betyg:
7/10

Clas Ohlson Wifi Smart Plug

Typ: Strömbrytare för smarta hemmet
Mått: 94 x 81,6 x 50 mm
Uppkoppling: Wifi
Maximal belastning: 16 A
App till: Android, Ios
Pris: 300 kr styck, 750 kr för 3, 1000 kr för 5