Först i Europa

Comviq lanserar fastpris för roaming inom EU

Många mobilkunder stänger av dataroaming när de reser utomlands av rädsla för en stor mobilräkning. Comviq vill få en ändring på det och lanserar idag två fastprisabonnemang för röst-, SMS- och data-roaming i EU, Norge och Island.

Publicerad Uppdaterad

– Våra kunder vill kunna använda sina mobiler utomlands som de är vana att göra hemma, men många har varit rädda för kostnaden. Idag är det sju av tio som stänger av dataroaming när de reser utomlands. Med Fastpris EU vill vi ge dem kostnadskontroll när de reser, säger Magnus Larsson, chef för Comviq, till mobil.se.

Comviq är först ut i Europa med ett abonnemang som låter abonnenter ringa samtal och surfa i EU-länder, Norge och Island till ett fastpris. Abonnemanget, som heter Fastpris EU, finns i två varianter, en som kostar 495 kronor per månad och en som kostar 795 kronor per månad.

I den billigare varianten ingår obegränsat med fria samtalsminuter och SMS samt 1 gigabyte data att surfa för. Har man förbrukat den inklusive datapotten kan man köpa extra data (1 gigabyte) för 295 kronor. Fastpris EU 495 vänder sig till kunder som har minst 50 procent av sin förbrukning i Sverige. Den dyrare varianten vänder sig till den som spenderar majoriteten av sin tid inom EU. I abonnemanget ingår också en gigabyte data, fria samtal, SMS och MMS. Båda abonnemang har vare sig bindnings- eller uppsägningstid.

Har man valt Fastpris EU 495 och sker mer än 50 procent av förbrukningen i utlandet under en tremånadersperiod erbjuds man att uppgradera till Fastpris EU 795, alternativt hålla sig inom ramen för Fastpris EU 495. Uppgraderingen är med andra ord inte något som sker per automatik.

EU-kommissionen arbetar just nu med ny telekomreglering som, om den går igenom, kan innebära att roamingavgifter sloppas helt och/eller att mobila kunder kommer att kunna köpa roamingpaket från valfri leverantör.

Hur står sig era nya abonnemang i ett scenario där man kan välja roamingleverantör?
– Först så har regleringen inte gått igenom ännu. Men vi är först i Europa med att sådant fastprisabonnemang och står oss redan idag mycket bra mot konkurrenterna. Jämför man med konkurrenterna skulle bara den motsvarande mängden extra data kosta 1 766 kronor istället för 295 kronor i vårt abonnemang, säger Magnus Larsson.

Planerar ni även att erbjuda ett liknande upplägg för kontantkortskunder?
– Idag vänder sig Fastpris EU enbart till abonnemangskunder. Men vi utvecklar vårt produktsortiment hela tiden, säger Magnus Larsson.