Cook pratar

Cook: Så blir Apples 2017

Apples VD Tim Cook med Iphone nummer 1.000.000.000.

Apples VD passade på att prata om året som kommer i samband med kvartalsrapporten.

Publicerad Uppdaterad

Det gick rätt bra för Apple som helhet under förra kvartalet, vilket vi kunde läsa om igår. I samband med presentationen av kvartalsrapporten passade Apples VD Tim Cook även på att prata lite framtid. De stora dragen fanns där, men av förklarliga skäl fick vi inga direkta detaljer om specifika produkter. Sammanfattningsvis såg det ut på följande sätt för de olika produkterna.

Iphone
- Jag tror smartphonen fortfarande är i ett tidigt stadium, menar Cook. Det finns massvis att göra där och för varje år blir den mer viktig i allt fler människors liv och vi gör allt fler saker med dem.
Några exakta detaljer kring kommande Iphones gick han inte in på, men rykten om Iphone 8 finns det rätt gott om inför hösten. Samtidigt ska det ju nämnas att han menade att vissa av funktionerna i Iphone 7 var sådana “vi inte hade trott att vi kunde leva utan”. Gissningsvis menade han vattentåligheten, som knappast är ovanlig i dagsläget, så vi kanske bör ta det hela med en nypa salt och inte ha allt för stora förväntningar på uppföljaren till Iphone 7.

Tjänster
Mjukvara och tjänster lär annars vara ett område vi kommer att få se betydligt mer av under året. Under de närmsta fyra åren hoppas Apple kunna fyrdubbla sina intäkter inom området. Även om befintliga delar går riktigt bra lär det innebära att det är på det här området vi får se en hel del nytt till samtliga Apples produkter.

Wearables
- Här finns en enorm tillväxtpotential, menar Cook. Främst syftar han på försäljningen av de trådlösa Airpods-lurarna som gått bättre än väntat. Främst pratade han om det W1-chip som introducerades i samband med hörlurarna, som gör uppkopplingen mot en Iphone betydligt enklare. Samma uppkopplingsförfarande ser han möjligheter för i bland annat bilsammanhang och för Apples del då Carplay.

Smarta hemmet
- När jag vaknar och säger godmorgon till Siri slås mina lampor på och kaffebryggaren går igång, berättade Cook om sin upplevelse av Homekit och dess möjligheter att koppla samman olika prylar och system. Här har Apple fått kritik för att kräva ett speciellt chip i Homekit-kompatibla prylar. Men samtidigt understryks den extra säkerheten det ger, vilket är ett växande bekymmer för Internet of Things i allmänhet.