En tuff teknisk utmaning

Corning testar ny typ av böjbart glas för ny generation smartphones

Böjbara telefoner innebär så här långt plastskärmar. Och plastskärmar får lätt repor. Men Corning, som ligger bakom det stryktåliga konceptet Gorilla Glass, är på gång med böjbart skärmglas.

Publicerad Uppdaterad

De flesta av oss kommer sannolikt inte att äga någon av de första telefoner med böjbara skärmar som släpps. Dels kostar de i dagsläget mer än vad de smakar, dels är den första generationen som släpps av i princip vad som helst i elektronikväg sällan jättebra. Ett stort tillkortakommande rör skärmarna, som i dagens böjbara telefoner är klädda i plast. En gängse modern smartphoneskärm är jämförelsevis klädd i glas. Fördelen med det senare är framför allt att glas inte repas lika lätt. Dessutom tenderar plastskärmar att bli fläckiga och fula med tiden, något som inom en inte allt för avlägesen framtid lär börja reta gallfeber på alla som köpt sig en telefon med böjbar skärm. Samsungs Galaxy Fold viks förvisso med skärmen inåt, vilket innebär att den är någorlunda bättre skyddad än exempelvis Huaweis Mate X, men båda telefonerna lär bli repiga, var så säker. Lyckligtvis kan en framtida generation telefoner få betydligt mer robusta skärmar i glas. Gorilla Glass-tillverkaren Corning jobbar nämligen för fullt på saken. 

Kan finnas till tredje eller fjärde generationens telefoner

Det finns förvisso redan idag glas som klarar att böjas, men inte på långa vägar så mycket som glaset i en böjbar telefon skulle behöva böjas. Men Corning genomför just nu tester med ett glas som bara är 0,1 millimeter tjockt och som kan böjas till en radie av 5 millimeter. Utmaningen ligger i att göra glaset tillräckligt starkt, så att det inte går sönder. Corning har sedan tidigare utvecklat ett skärmglas kallat Willow Glass, som är papperstunt och kan böjas, men det lämpar sig inte för smartphones eftersom det doppas i en speciell saltlösning vid produktionen, som kan förstöra transistorerna i en telefon. Cornings Gorilla Glass-chef John Bayne tror att ett böjbart skärmglas kan vara klart lagom till att konceptet med böjbara telefoner gått från att vara någonting nytt och exotiskt till en bredare produkt. Huruvida det dröjer till tredje eller fjärde generationen av telefonerna återstår förstås att se. 

Källa