Nye vd tar avstånd från Ballmers arv

Cortana får nyckelroll i nya Microsoft

Microsofts vd Satya Nadella. Bild: Microsoft

Microsoft vill leda utvecklingen mot mobilt som en upplevelse.

Publicerad Uppdaterad

Det var på torsdagseftermiddagen som Microsofts vd Satya Nadella publicerade ett brev på Microsofts hemsida, adresserat till företagets anställda, men som lika tydligt riktade sig mot en vidare publik. Microsoft, skriver han, måste gå tillbaka till sin kärna: “att möjliggöra för varje individ och varje organisation att göra mer och åstadkomma mer”. 

Mobilt och molnet först
Microsoft ska ännu en gång revolutionera världen, men, skriver den tidigare ansvarige för Microsofts molndivision, det är en värld i vilken mobilt och molnet kommer först. Satya Nadella tar uttryckligen avstånd från före detta Microsoft vd:n Steve Ballmer’s mantra “enheter och tjänster” och lyfter fram produktivitet och plattformslösningar. Microsoft ska “återuppfinna produktiviteten för de människor som simmar omkring i det allt större havet av enheter, appar, information och sociala tjänster” och bygga operativsystem för molnet och för enheter och en hårdvara som funkar lika bra i arbetslivet som i vardagen. 
Det innebär balnd annat att fortsätta designa appar för andra platformar, så som man gjort med exempelvis Office för Ipads. “Det är ett sätt för oss att sätta människor, inte enheter, i centrum”, skriver Satya Nadella, med en tydlig gliring åt Apple. 

Bild: Microsoft

Cortanas betydelse ökar
Att döma av brevet kommer dessutom Cortana, Windows Phones röstigenkänningsfunktion och motsvarighet till Apples Siri, spela en nyckelroll i utvecklingen, sammanlänkandet och automatiserandet av Microsofts verktyg, och genom artificiell intelligens såväl lära sig nya saker som kunna resonera. Mobilt ska inte handla om enheter, det ska vara en upplevelse. 

Rör inte Xbox
Att det nya innovationsdrivna Microsoft kommer behöva vara snabbare och smidigare tar Satya Nadella höjd för och säger sig redan ha börjat undersöka möjligheterna för en plattare och mer framåtblickande organisation. Och till alla som fruktat att Xboxen skulle gå en snar död eller försäljning till mötes har han lugnande besked. Xbox tänker han inte röra: Spel, skriver han, är den mobila världens enskilt största kategori sett till både tids- och pengakonsumtion: “Vi är lyckliga som har Xbox i vår familj.”

Den 22 juli presenterar Microsoft sitt bokslut för 2014.