Oväntad allians

Cortana och Alexa ska börja prata med varandra

Amazon Echo är en av många enheter som är baserade på AI-assistenten Alexa

AI-assistenternas kamp om användarna har fått en lika plötslig som oväntad vändning. Detta då Amazon och Microsoft nu bestämt sig för att låta sina AI-assistenter Alexa och Cortana börja prata med varandra.

Publicerad Uppdaterad

”Alexa, öppna Cortana!” kan bli en vanlig fras i hem rustade med en AI-högtalare inom kort. Detta då Microsoft och Amazon nu slagit sina påsar ihop och låter sina båda AI-assistenter samarbeta över plattformsgränserna. Tanken är förstås att båda systemen ska kunna komplettera varandra när det gäller diverse färdigheter. Alexa har i dagsläget hela 20 000 färdigheter, något som Cortana-användarna förstås tjänar en hel del på att få tillgång till. Och Cortana har stöd för många av Microsofts Office-produkter, vilket torde göra livet något enklare för många Amazon Echo-användare. 

Rullas ut mot slutet av året

Samarbetet har skett i all hemlighet, men ska ha på inletts redan för över ett år sedan. Tanken är att integrationen av de två assistenterna ska vara redo för lansering framåt årsskiftet. Alexa för Cortana kommer att göras tillgänligt på pc-datorer som kör Windows 10 först, därefter ska Android- och IOS-apparna följa. 
Det ska ha varit Amazons vd Jeff Bezos som föreslog Microsofts vd Satya Nadella ett samarbete på området. Båda cheferna sägs även vara villiga att jobba med andra konkurrenter på området. 

Källa