Teknikbyte ligger bakom

Därför funkar inte SVT Play i Windows Phone

Ett teknikbyte hos SVT har lett till att deras populära Playtjänst inte längre fungerar på Windows Phone-telefoner.

Publicerad Uppdaterad

I höstas bytte SVT leverantör för strömmande video, och gick då över till nya standardformatet Flash HDS (HTTP Dynamic Streaming) för SVT Play. Detta har fått konsekvensen att mobil- och surfplatteversionen av tjänsten endast stödjer teknikerna HTTP Live Streaming (HLS) från Apple, samt Flash via Adobe Air i Androidappen. Plöstligt var det inte längre möjligt för Windows Phone-användare att ta del av den populära strömningsstjänten.

Många Windows Phone-användare känner sig besvikna på SVT. "Vill ha svt play i min nokia lumia 920. Kom igen ny SVT", skriver användaren Daniel i en forumtråd där diskussionen blev så infekterad att SVT valde att stänga tråden.

"Lösning på gång inom kort"

Anders Hebert, teknisk projekledare hos SVT, uppger att publicservicejätten kommer att visa upp en lösning för Windows Phone inom kort. I ett blogginlägg antyder Hebert att HTML5-video skulle kunna vara intressant för SVT Play, men skriver också att det ännu inte finns något standardformat om man SVT skulle kunna använda för sina program.

Enligt Microsofts affärsområdeschef Anna Ström håller företaget just nu en dialog med SVT.

- SVT ska beslut i frågan inom kort och vi stödjer dem med nödvändig teknisk information, säger Anna Ström till Computer Sweden.

Den senaste tiden har det stormat kring SVT även i andra frågor. I början av februari började publicservice-jätten sända sina kanaler över internet  vilket fick konsekvensen att Radiotjänst börjat jaga innehavare av datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner, då dessa är avgiftsbelagda enligt en lagstiftning från 2007.

Källa