https://www.mobil.se/nyheter/d-rf-r-k-per-facebook-instagram
504833
Nyheter
Betalade 1 miljard för apputvecklare

Därför köper Facebook Instagram

Nyheten om att Facebook köper bildappsföretaget Instagram för en miljard dollar har väck stor uppmärksamhet. Nu hoppas Facebook att Instagram ska kunna hjälpa den sociala jätten att börja tjäna pengar på sin mobilapp.-

Instagram har på kort tid blivit en av världens populäraste fotoappar. Appen släpptes till Iphone under hösten 2010 och uppges ha 27 miljoner registrerade IOS-användare.

När Instagram tidigare i april lanserade en Android-version ska den ha nått en miljon nedladdning på drygt ett dygn.

På måndagen kom beskedet att sociala medie-jätten Facebook köper Instagram för en miljard dollar. Nyheten briserade som bomb på nätet, och få förvärv sedan Googles köp av Youtube 2006 har fått så här mycket uppmärksamhet globalt , skriver LA Times.

 - Det här är en viktig målstolpe för Facebook eftersom det är första gången vi förvärvar en produkt och företag med så många användare. Vi planerar inte att göra många, om ens några, förvärv av detta slaget, kommenterar Facebooks grundare Mark Zuckerberg på sin blogg.

San Francisco-baserade Instagagram har endast 13 anställda, vilket innebär att Facebook betalar häpnadsväckande 76 miljoner dollar - per person.

Men varför vill Facebook köpa ett bildappsföretag och varför just nu, så pass nära den kommande börsnoteringen?

En av orsaken ska enligt flera analytiker vara att Instagram inte bara är  en fotodelningsapp utan även lyckats bli ett populärt socialt nätverk på en mycket viktig plattform. Nämligen mobilen.

Enligt Fredrik Wass, frilansjournalist och bloggare med fokus på internet, har Facebook dessutom varit tydliga med att just bildhantering och bildtjänster är en synnerligen viktig del i företagets framtid, vilket har gjort Instagram till ett mycket intressant företag ur Facebooks synvinkel.

- Instagram har skapat en populär bildtjänst som på sikt konkurrerar med Facebooks egen bildhantering. Att Facebook i princip inte får några intäkter från sin facebook-app idag och samtidigt känner sig hotade av Instagrams popularitet och sociala styrka får man se som ett underbetyg för Facebooks innovationskraft när det gäller bildtjänster, säger Fredrik Wass till Mobil. 

"Bildhantering är en viktig del i Facebooks framtid", säger frilansjournalisten Fredrik Wass

Varför tror du att mobilen har blivit en så pass viktig plattform för Facebook?

- En av Facebooks största innovationer är nyhetsfeeden, och den passar väldigt bra när människor är i rörelse. Behovet av att berätta var vi är och vad vi gör gifter sig väldigt bra med mobilen som plattform och dessutom pekar ju alla siffror på att vi både konsumerar information och interagerar allt mer i mobilen rent allmänt. Med andra ord är mobilen viktig för Facebook eftersom mobilen blivit allt viktigare för användarna när webben flyttat in i den, säger Fredrik Wass.

Instagram saknar affärsmodell idag. Hur tror du att en framtida affärsmodell kan se ut för Facebook och Instagram när det gäller den mobila plattformen?

- Det finns ingen solklar modell och många spekulerar i det faktum att Instagram-grundarna själva tidigare sagt att deras 30 miljoner användare är för få för att skapa en hållbar intäktsmodell från. Det låter ganska skevt i mina öron. Självklart går det att hitta inäktsströmmar. Det finns flera sätt att arbeta med till exempel sponsrade teman eller bildbaserade kampanjer. En freemium-modell kan också vara aktuellt där fler filter och funktioner går att få mot en extra kostnad. Så fungerar redan flera andra bild-appar. Det skulle dock vara ett trendbrott för Facebook då deras tjänster normalt är gratis för användaren. Ett ytterligare alternativ är att jobba med kringtjänster som redan existerar idag i form av tredjepartsleverantörer. Det kan handla om print-möjligheter eller sätt att använda redan tagna bilder på nya sätt, säger Fredrik Wass.

Amerikanske bloggaren ‪Robert Scoble‬ menar även att köpet av Instagram kan innebära en vitamininjektion när det gäller den framtida utveckligen av Facebooks mobila plattform.

 - I dag har Facebook inga intäkter från mobilen, vilket är helt otroligt, då hundratals miljoner använder Facebook på sina mobila enheter.  Det här kommer att förändras snabbt efter börsintroduktionen. Instagram kommer att spela en stor roll här, plus att Facebook i och med förvärvet även fått ett begåvat utvecklarteam som har byggt världsledande mobila applikationer till IOS och Android, skriver Robert Scoble i en tråd på Quora.

Ämnen