Tekniken är inte mogen

Därför är kamera under skärmen en dålig lösning – enligt Xiaomi

Flera tillverkare har visat prototyper som har den främre kameran placerad under skärmen. Så även Xiaomi, men nu förklarar en av deras chefer varför det är en dålig idé. Skärmarna är helt enkelt för bra.

Publicerad Uppdaterad

Det är chefen för Redmi hos Xiaomi, som gått ut på den kinesiska sociala medier-sajten Weibo och förklarat varför tekniken ännu inte är mogen för den här lösningen. Även om Xiaomi också visat upp prototyper med en lösning där kameran är placerad under skärmen. 

Problemet med den kameraplaceringen är att dagens skärmar är för högupplösta, med ett PPI runt 400. Enligt Redmichefen Lu Weibing innebär det att alldeles för lite ljus kan ta sig igenom skärmen för att kameran ska kunna leverera bra bildkvalitet. Weibing säger också att det inte är en gångbar lösning att sänka upplösningen i den del av skärmen som täcker kameran på skärmen eftersom man då riskerar att få färgfel och en sämre upplevelse av skärmen. 

Det ser alltså ut som om det inte riktigt finns några enkla lösningar om man vill ha kameran gömd under skärmen. Inte med den teknik som finns idag i alla fall. Det är väl i och för sig sannolikt att det kommer att dyka upp modeller med den här lösningen ändå, men kanske inte från Xiaomi i alla fall.