Därför är Xiaomi Mi 10 dyrare än föregångaren

Den kinesiska tillverkaren Xiaomi har tidigare erbjudit toppmodeller till ett lägre pris än många konkurrenter. Nu förklarar de varför priserna höjts till den senaste lanseringen.

Publicerad Uppdaterad

En av Xiaomis karaktärsdrag tidigare är att de har erbjudit sina toppmodeller till ett märkbart lägre pris än många andra. Men i och med lanseringen av deras senaste modeller Mi 10 och Mi 10 Pro så frångår de den tidigare prismodellen. Prisskillnaden mellan de två generationerna har kommenterats tillräckligt för att Xiaomis chef över Redmi-varumärket, Lu Weibing, ska gå ut på den kinesiska sociala medier-sidan Weibo för att försvara den nya prissättningen. 

De huvudsakliga komponenterna som ökat kostnaderna är enligt honom dels bytet från Snapdragon 855 till det 5G-kompatibla Snapdragon 865 och den nya skärmen som båda kostar dubbelt så mycket som sina föregångare. Han pekar också på den nya kameran, med fler sensorer och fler objektiv samt högre upplösning som en källa till det högre priset. 

Även uppgraderingen av minnet och batteritekniken har satt sina spår i kostnaderna för produktionen av telefonen. Vi har ju inte sett några svenska priser ännu men skillnaderna i lanseringspriserna på den kinesiska marknaden låg på ungefär 1000 yuan, vilket motsvarar ungefär 1300 kronor. Vad skillnaderna blir här får vi återkomma till när vi har de svenska priserna. 

Förklarar försening

Xiaomi har också gått ut med att den internationella lanseringen av Mi 10 och Mi 10 Pro skjuts upp. Det var tänkt att de båda modellerna skulle få sin internationella presentation den 23 februari på MWC. Men efter beslutet att ställa in mässan har nu Xiaomis planer på lanseringen kullkastats. I ett pressmeddelande berättar de att de återkommer med ett senare datum för den internationella lanseringen.