Uppochnervända världen

Därför kan kameran i Nexus 5X vända bilden fel

I vissa appar blir bilderna i Nexus 5X uppochnervända. Nu har Google förklarat varför.

Publicerad Uppdaterad

I de allra flesta fall kommer kameran i Nexus 5X att fungera som förväntat. Om du däremot använder kameran via en app som varit alldeles för dålig på att uppdatera sig kommer däremot bilden att bli uppochnervänd.

Efter att det hela uppmärksammat på Reddit besvarades frågetecknen med den konstiga kameran av Eino-Ville Talvala, chefstekniker på Googles kameraavdelning.

- Kamerasensorer i Androidenheter kan monteras på två olika sätt. De flesta enheter använder det ena sättet, vilket gör att många appar bara testats för just det och inte det andra sättet. Förra året valde vi ”reverse landscape orientation” för den främre kameran i Nexus 6 och jag minns att en hel del appar gav uppochnervända bilder när de använde sig av den. I år är det den bakre kameran i Nexus 5X som monterats på samma sätt och därför kommer den antagligen att märkas mer av användare eftersom den används betydligt mer än den främre. 

Det handlar alltså inte om något fabrikationsfel eller liknande, utan att kameran kan monteras på två olika sätt i telefonen. Googles API:er för kameran är sedan länge anpassade för båda lägena och de flesta tungviktarappar som Flickr eller Instagram har redan anpassat sig till det. Problemet uppstår istället med lite mindre appar som använder sig av förlegade API:er för kameran i Android från tiden innan det här introducerades. Om de inte uppdaterats kommer således bilden att vändas uppochner i den aktuella appen.

Kort och gott, äger du en Nexus 5X och råkar ut för problemet, skäll på apputvecklaren och inte på Google.