Analys: Iphone 5s & 5c

Därför släppte Apple två lurar

Marknaden hade räknar stenhårt med en budgetlur från Apple men det blev inte så. Det var nämligen aldrig Apples avsikt.

Publicerad Uppdaterad

Jag har aldrig riktigt förstått varför Apple förväntades släppa en budgettelefon. Apple har nämligen alltid en billigare telefon i sitt sortiment - de två föregående modellerna efter en ny lansering.Det finns ingen logik i att ändra en modell som fungerar.

Till saken hör också att Apple faktiskt redan har släppt en billigare telefon: Samtidigt som Iphone 5s och 5c kom nämligen en ny variant av Iphone 4s. Till detta kan man även lägga till de Iphone 5 som operatörer har kvar i lager och som de börjar rea ut. Det gör exempelvis operatören Free i Frankrike sedan i förrgår.

Två lurar till ungefär samma pris

Varför då ta bort Iphone 5 och lansera två telefoner med en förhållandevis liten prisskillnad? Eftersom Apple sällan talar ut om sina avsikter får vi då ge oss i en liten spekulationslek. För det första kan man konstatera att Apples policy att inte uttala sig har kanske nått sin gräns denna gång: Oavsett vad Apples planer var och är för Iphone 5c, spelar förväntningarna om en billig lur inte till Apples fördel. Plötsligt känns telefonen väldigt dyr.  Men det förutsätter att luren säljs utan abonnemang.

I USA meddelade handelsjätten Walmart för några dagar sedan att de skulle sälja Iphone 5c med ett två års abonnemang för 79 dollar istället för 99 dollar, det pris som Apple rekommenderar. Något som aldrig hänt tidigare och som fick amerikanska medier att spekulera om Walmart hade fått ett mer fördelaktigt avtal med Apple. 

Men på torsdagen meddelade även Target att de skulle sälja till det lägre priset. Jag tror att fler kommer att göra det och inte bara stora amerikanska kedjor, utan även operatörer och övriga återförsäljare. Den kostar Apple mindre att producera och den sannolikt säljs in till operatörer med en större marginalutrymme och därmed större möjligheter att frångå den rekommenderade priset. Många har varit frustrerade över Apples villkor och Iphone 5c kan agera plåster på såret. 

"Får Iphone 5c att kännas prisvärd"

Nu när det visat sig att Iphone 5c inte är någon billig telefon (Apple är inte kända för att någonsin sälja något billigt), hur påverkar det Iphone 5s?  Jo, den känns plötsligt som betydligt mer prisvärd. Der är den man ska köpa: Prisskillnaden är så liten och du får mer för pengarna – detta är inte en avsikt utan hur man kan föreställa sig att en potentiell köpare tänker. 

Vad förväntningarna om en billig telefon kan göra är rätt så fascinerande: Apple lanserar sin dyraste telefon någonsin och den känns som ett kap. 

Kommer det till kritan och den yngre delen av familjen behöver en ny Iphone blir även Iphone 5c, som är billigare med en längre bindningstid, plötsligt ett vettigt alternativ. 

Tänkt att säljas i stor volym

Den logik kan även gälla dem som under kommande dagarna vill få tag i en Iphone 5s och bemötas av löftet av långa leveranstider. Betala dyrt för något som du får mycket senare eller spontant köpa något som finns i din hand när du lämnar affären, till en billigare peng, kan få en att ändra sig.

Det var inte så tokigt tänkt med att inte bekräfta eller motsätta sig rykten om en billig Iphone 5c egentligen. Den får säljas i volym, billigare, trots allt.