Annons

Av säkerhetsskäl

Därför slutar Mobilt BankID gälla på äldre telefoner

De senaste dagarna har användare av äldre mobiler, både Android och IOS, fått meddelanden om att BankID kommer att sluta stödjas på telefonen. Företaget bakom förklarar varför.

Publicerad Uppdaterad

För Apples del är det Ios 7 och Ios 8 som slutar att stödjas i februari 2018. Det innebär att Iphone 4 och äldre inte längre kommer att kunna köra mobilt BankID. Till sommaren 2018 är det Androids tur, då Android 5.0 blir minimikrav för mobilt BankID, vilket gör att telefoner som Samsung Galaxy S3 och Note 2 inte längre kan köra tjänsten.

Mobilt BankID är en tjänst som många av oss är mer eller mindre beroende av för bankärenden och andra inloggningar, och det är naturligtvis provocerande om man har en mobil som man fortfarande är fullt nöjd med och ändå tvingas till att köpa ny telefon. Finansiell ID-Teknik är företaget bakom BankID, och enligt Malin Wemnell som är administrativ chef på företaget är det en säkerhetsfråga.

- Det handlar om att bibehålla BankIDs säkerhetsfunktioner på den höga nivå som är, och då är det rimligt att äldre mobiltelefoner och äldre operativsystem, där plattformen inte längre underhålls med säkerhetsuppdateringar, inte heller kan användas med BankID. Som användare ska man känna sig trygg med sitt BankID, säger hon.

Hon påpekar också att man gått ut med förvarningarna flera månader i förväg för att de som använder en äldre mobil ska ha gott om tid på sig att hitta en ny lösning.

Enligt Malin Wemnell går det inte att ge någon generell regel för hur många år en mobiltelefon har stöd för mobilt BankID, det beror förstås dels på hur många systemuppdateringar den får, dels på säkerhetssituationen för systemversionen den kör på. Detta är alltså något att tänka på om man väljer mellan en äldre och en nyare telefonmodell och hade tänkt att använda den i många år.