Återvinning och återbruk

De ska locka fler att lämna in gamla mobiltelefoner

Nu vill Elektronikbranschen att svenskar ska bli bättre på att lämna tillbaka gamla telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Den här veckan startar branschorganisationen Elektronikbranschen tillsammans med sina medlemsbutiker kampanjen Cirkulera mera. Avsikten är att förbättra resursanvändning genom att få fler att lämna in sina gamla mobiltelefoner för till exempel återvinning.

Det har under flera år varit möjligt att lämna in sina gamla mobiltelefoner på återvinningscentraler och i butiker, men det är en möjlighet som få använder. Enligt Elektronikbranschen återlämnas knappt en miljon mobiltelefoner av de cirka 3,5 miljoner mobiltelefoner som säljs. Hur många som återbrukas, med andra ord säljs som begagnade, är inte känt. 

– Mobiltelefoner som ligger i byrålådor runt om i Sverige gör ingen nytta. Ur ett internationellt perspektiv är svenskar väldigt duktiga på att återvinna elektronik, men mobiler behöver både svenskar och andra bli bättre på att lämna ifrån sig, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Alla typer av mobiltelefoner kan lämnas in och hanteringen sker på ett säkert sätt. I första hand genom återbruk av telefonen i sin helhet och i andra hand genom återvinning.

Elgiganten, Elon Ljud & Bild, Euronics, Mediamarkt, Netonnet och Ringup medverkar i kampanjen, och du kan läsa mer om kampanjen och företagens olika erbjudanden www.cirkuleramera.nu. Tidigare i år diskuterades möjligheten att introducera mobilpant, något du kan läsa mer om nedan, och det avr en idé som då mötte kritik från bland andra just Elektronikbranschen.

Källa