Annons

Som en Fitbit för tänderna

Den smarta eltandborsten har blivit ännu smartare

Oral B demonstrerade hur deras app-kopplade eltandborste har blivit ännu smartare.

Publicerad Uppdaterad

För den som tar sin tandborstning på djupaste allvar, eller kanske den som känner att hen inte ger tandborstningen den uppmärksamhet den förtjänar, måste Oral-B:s system för bluetooth-kopplade tandborstar vara rena drömmen. Smart Series lanserades förra året, men systemet har nu fått en uppdatering och har ännu fler smarta funktioner.

Tanken är att du ska titta på din mobil samtidigt som du borstar tänderna. Tandborsten i sig har egentligen bara två sensorer, hur länge du borstar och hur hårt du trycker. Appen hjälper dig att ägna tillräckligt med tid på varje del av tänderna, och varnar om du trycker för hårt.

För att motivera dig har den också ett belöningssystem, där den ger dig beröm för att du borstat minst 2 minuter i x dagar i sträck. Du kan få upp statistik bakåt i tiden för hur länge du borstat, och du kan få badges för oväntade saker, till exempel early bird om du borstar tänderna före klockan sex. Det hela påminner mest av allt om stegräknaren Fitbits app med stegstatistik. Fast för munnen.

När du ändå stirrar på en app samtidigt som du borstar tänderna kan du i ett widgetfönster i nederkant se videonyheter, kolla vädret med mera. Eller få påminnelser om saker som att använda tandtråd. Oral-B vill gärna engagera din tandläkare, som kan ge dig instruktioner om var du borstar för lite eller mycket direkt i appen med skrivna instruktioner. Appen kommer sedan att påminna dig vid tandborstning om dessa saker.

En nyhet för i år är att du kan välja olika program. Om du till exempel har problem med blödande tandkött slår du på det programmet, och appen ger dig instruktioner för hur du ska borsta, samtidigt som tandborsten ställs in på att borsta mjukare. Exempel på andra program är vitare tänder och anti-plack.

Den sista nyheten för i år är att Oral-B har gjort ett öppet API för sitt system. Jajjemän, snart kan du skriva din egen app till eltandborsten. Oral-B är öppna för hur denna funktion kan användas, och bara som koncept visar man upp en smart badrumsspegel, som eltandborsten talar med. På spegeln spelas ett mellanting mellan en saga och ett spel upp där du kan påverka handlingen genom att, ja, borsta tänderna. Badrumsspegeln är inte tänkt att vara en produkt utan är nog mer till för att väcka inspiration och uppmärksamhet. Åtminstone det senare har de ju lyckats med då vi skriver om det på mobil.se.

I Oral-B:s monter på Mobile World-mässan erbjöds vi provborsta, något vi dock avstod från.