Från Google I/O

Det här är Android Wear

Som väntat fick vi se en hel del nytt kring Android Wear på Googles utvecklarkonferens.

Publicerad Uppdaterad

Android Wear presenterades i mars i år, men då enbart som en förhandstitt. Från och med idag finns hela utvecklarkitet ute för användning och åtminstone amerikanerna har möjlighet att köpa såväl LG G Watch som överraskningen Samsung Galaxy Gear Live från Googles egen butik vilken minut som helst ungefär. Den mest uppmärksammade klockan, Motorolas Moto 360, kommer däremot inte att släppas förrän framåt sensommaren eller hösten.


Men vad är då Android Wear? Precis som alla andra delar Google pratade om idag är det en del av nästa version av Android, Android L, vilket ska göra det enormt enkelt att skapa appar eller skicka notiser till klockan på din arm. Som exempel visade Google upp en app där du kunde beställa en pizza direkt från klockan på knappt tjugo sekunder. Det hela byggde förvisso på att du hade angivit adress, betalningsmöjligheter och favoritpizzor i appen tidigare, men det skedde fortfarande ruggigt enkelt. En annan app fokuserade på recept där klockan visade varje steg i tillagningsprocessen på klockans skärm efter att du valt måltid på mobilen.

Alla appar som fungerar på ovanstående sätt installeras automatiskt på klockan när du laddar ner appen till din telefon eller platta och uppdateras även samtidigt som appen i sig uppdateras.

Utöver appar klarar alla klockor även av att logga steg och, för de enheter som har det inbyggt, mäta din puls direkt via klockan utan inblandning av någon annan app. Dessa data kommer med all sannolikhet att kunna synkas via Google Fit till andra tjänster, men det återstår att se vad detaljerna blir där.

Gränssnittet i sig är anpassat för att fungera på såväl fyrkantiga skärmar (LG och Samsung) som runda skärmar (Motorola) och kommer att se ut på ungefär samma sätt oavsett form på skärmen tack vare omskalningsmöjligheterna i Android L. Både Moto 360 och G Watch som visades på scen hade skärmar som alltid var påslagna i ett slags enkelt strömbesparande läge, för att sedan gå igång med full färgskärm när användaren behövde klockan.


Utöver installerade appar handlar det även väldigt mycket om aviseringar från appar på telefonen. För det mesta handlar det bara om att visa upp snabb information till bäraren, men exempelvis intressepunkter på en karta kan skickas till navigering via Google Maps direkt i klockan eller samtal som kan både besvaras, avvisas eller avvisas med ett meddelande från klockan. Vill du få tyst helt och hållet på notiserna ska det bara vara att svepa nedåt på skärmen för att tysta dem tills du behöver dem igen.

Google Now är såklart även ett stående inslag med röststyrning. Korten från Google Now visar relevant information om vart du befinner dig och du kan köra sökningar efter det mesta direkt från klockan.

En annan skojig sak som kommer med Android L-bestyckade telefoner är låsfunktioner. Om telefonen känner av att du har din klocka på dig samtidigt som du vill låsa upp luren behöver du inte bekymra dig om lösenkoder och liknande utan klockans närhet fungerar som identifiering. Är klockan inte i närheten slår luren automatiskt på lösenkoden igen.

I skrivande stund har vi inga uppgifter om släpp i Sverige, men vi återkommer med de detaljerna så snart vi kan.