Släpps 2015

Det här är Apple Watch

Det blev en smart klocka från Apple trots allt. Här är det vi vet hittills.

Publicerad Uppdaterad

Den släpps inte förrän i början av 2015 och prislappen kommer att börja på 349 dollar (ca 2 500 kronor, med svenska skatter inräknat någonstans runt 3 000 kronor troligen), men vi kan redan nu gissa att det bli succé för Apples klocka. Anledningen till att Apple har kunnat hålla klockan hemlig, medan Iphone 6 och Iphone 6 Plus läckt som såll är just att den inte släpps än på ett tag. Alla klockenheter Apple visade upp kan lika gärna ha skruvats ihop i deras eget labb och därför är risken för läckor minimal.

Någon information om batteritid gav Apple inte under eventet, vilket är det största orosmolnet för klockan hittills. Några närmare uppgifter om stöt- eller vattentålighet gavs heller inte ut. Men det är det som är de två största frågetecknen just nu.

Apple Watch kommer att släppas i tre olika modeller: Apple Watch, Apple Watch Sport och Apple Watch Edition. Samtliga tre modeller kommer även att släppas i en stor och en liten modell för att passa så många människor som möjligt. Sportversionen av Apple Watch har ett lite tåligare aluminiumskal, medan Edition-versionen är lyxliraren med 18 karats guld.

Till klockorna, oavsett modell eller storlek, ommer det att släppas en uppsjö olika armband, från sportiga gummiband till läderband med magnetfästen och vidare till ett helt gäng olika metallarmband. Alla klockband skjuts smidigt in i klockan och kräver inga extra verktyg.

Du styr klockan genom att antingen peka och svepa på skärmen, men också genom ratten på sidan. Snurrar du på den utför du allt från scrollningar i listor till in- och utzoomningar i kartor och om du trycker på hjulet fungerar den som både hemknapp och aktiveringsfunktion för röstassistenten Siri. Pekskärmen känner i sin tur av om du petar på den, eller trycker lite hårdare, varpå den reagerar olika. Inbyggt finns även en vibrationsfunktion som hjälper dig med notiser. Den absolut coolaste funktionen kopplat till detta var fotgängarnavigeringen, som genom vibrationer talar om att du ska svänga till antingen vänster eller höger, så att du inte ens behöver kolla på klockan eller telefonen för att hitta rätt.

Systemet i sig är Ios i grunden, men istället för ett rutnät av ikoner ligger olika appar och tjänster i runda ikoner uppradade mer son en honungskaka. Inne i denna grupperas olika appar efter funktion så att du lätt ska kunna hitta dem.

Själva klockan laddas via en magnetkontakt i samma stil som Apples bärbara datorer har haft i många år nu och bygger på induktionsladdning. Laddaren fästs på baksidan, där det även finns en inbyggd pulsmätare. Pulsmätaren används både för de enkla meddelandeformer som Apple uppfunnit till klockan, men också för att hålla koll på dig medan du tränar.

Träning är en av klockans huvudfunktioner och utöver puls håller den även koll på all slags aktivitet automatiskt. Med det kan du sätta upp olika mål, både för att röra dig men även för att resa dig från sittande position med jämna mellanrum. Det kombineras med en speciell träningsapp där du kan spela in bland annat löprundor och cykelturer och få all form av detaljerad information om den biten. Allt sparas sedan i Apples hälsotjänst Healthkit, där du själv kan välja vilka appar och tjänster som har åtkomst till dina data.

Kommunikation är en annan del. Dels kan du svara på notiser från sms, mail och allt annat som det nu kan vara, men du kan också kommunicera direkt med andra Apple Watch-användare. Antingen genom pulsmätningen som nämndes ovan, men också genom att på skärmen rita saker som kan skickas till dem, eller välja bland olika emoticons. Just dessa kan du ändra på i oändlighet genom att dra med fingret över dem.

Apple Watch kräver en koppling till Iphone för att fungera (hur det är med Ipad vet vi inte ännu) och Apple har sagt att Iphone 5, Iphone 5C, Iphone 5S och de nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus ska vara kompatibla med klockan.

Men det är inte bara Apples egna appar som finns med här. Apple Watch är öppet för andra utvecklare och vi fick se några snabba exempel på hur vi kunde styra Honeywells termostater med klockan, träna med Nike, kolla Twitter och liknande.

Det är som sagt ett par frågetecken kvar att räta ut med Apple Watch, där de olika priserna definitivt är högsta prioritet. Men det känns definitivt som att Apple har byggt något riktigt genomtänkt här, både i hårdvara som mjukvara.