Iphone 6 och Iphone 6 plus

Det här är Apples nya Iphone 6 & Iphone 6 plus

Det blev två nya Iphones från Apple idag. Här är alla nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 6 och Iphone 6 Plus är Apples två nya telefoner, den första med en skärm på 4,7 tum och den andra på 5,5 tum. Med olika skärmstorlekar blir det givetvis olika upplösning på skärmen, 1334x750 respektive 1920x1080 pixel för Iphone 6 respektive Iphone 6 Plus.

De större skärmarna återspeglas i Ios 8 (mer om det här), med appar som automatiskt skalas om till de nya skärmstorlekarna och nya landskapslägen för Apples egna appar (och snart för tredjepartsappar). Det ska även finnas nya svepgester och enhandslägen för att nå alla viktiga delar av funktionerna.

De båda lurarna har blivit tunnare än vad Iphone 5s var. Iphone 6 landar på en tjocklek på 6,8 millimeter och Iphone 6 Plus på 7,1 millimeter. Det kan ställas i relation till Iphone 5s som hade en tjocklek på 7,6 millimeter eller Samsung Galaxy S5 på 8,1 millimeter, Sony Xperia Z3 på 7,3 och LG G3 på 9,3 millimeter, så det är tunna telefoner vi pratar om.

På insidan sitter Apples A8-chip tillsammans med en M8-processor, uppföljaren till förra årets M7-processor. När det gäller sidoprocessorn som mestadels använts för att mäta steg kommer den i Iphone 6 och Iphone 6 Plus även att kunna avgöra om du cyklar eller springer samt även mäta höjd och distans.

A8-chippet är fortfarande ett 64 bitarschip, men denna gången gjort med 20 nanometers tillverkningsteknik, vilket ska göra den svalare och strömsnålare. Den ska även vara 25 procent snabbare än föregångaren. Grafikchippet i A8 har hottats upp rejält även det och ska vara 50 procent snabbare än motsvarigheten i A7.

A8-chippet återkommer även i kameran, där dess funktion är att snabba upp och förbättra ansiktsigenkänningen.


Kameran i sig ligger kvar på åtta megapixel, men har begåvats med betydligt snabbare autofokus och ny bildstabilisering. Iphone 6 kör på elektronisk bildstabiliserare medan Iphone 6 Plus går upp ett steg till optisk bildstabilisering. Filmfunktionen har förbättrats även den och tillåter numera film i 1080p-upplösning i antingen 30 eller 60 bilder per sekund. Till det finns slow motion-läget som numera filmar i 240 bilder per sekund. Även den främre kameran har uppdaterats en del, här mest med förmågan att släppa in mer ljus än tidigare.

Vill du läsa mer om kameran har vår systerpublikation Kamera & Bild tittat närmare på den.

När det gäller uppkoppling finns det en hel del nyheter. Iphone 6 och Iphone 6 Plus har stöd för LTE (4G) på 20 olika band, mot 13 hos Iphone 5s. De båda telefonerna stödjer en nedladdningshastighet på 150 megabit per sekund och även Volte, Voice over LTE. Det innebär helt enkelt röstsamtal över 4G, vilket varit på gång länge men fortfarande inte är speciellt utbrett.

När det gäller wifi finns numera stöd för 802.11ac för ännu snabbare surf. Som en extra funktion ska det även gå att ringa över wifi-nätet, men vi får återkomma till vilka svenska operatörer som stödjer såväl wifi calling som Volte.

Som väntat fick Iphone 6 och Iphone 6 Plus även stöd för NFC (Near Field Communication) och den nya betaltjänsten Apple Pay (mer om den här). Den sistnämnda kör NFC-tekniken tillsammans med Apples egna säkerhetslösning och fingeravstrycksläsaren för att göra säkra betalningar både i butik och online (Som Apple lovar att de inte snokar på, utan betalningsinformationen är något mellan dig och din bank).

Med större skärm och större yta blir även batterierna större, något som enligt Apple leder till en enorm förbättring i batteritid. Störst är skillnaden givetvis på Iphone 6 Plus, men även Iphone 6 får ett hopp uppåt i batteritid.

Exakt pris för Iphone 6 och Iphone 6 Plus i Sverige har vi tyvärr inte än, inte heller lanseringsdatum och förbokningsdatum. Men de kommer att släppas i storlekarna 16, 32, 64 och 128 gigabyte och åtminstone amerikanerna kommer kunna förhandsboka telefonerna från och med den tolfte september och sedan köpa dem i butik den 19:e september. Apple lovar att telefonerna kommer att finnas tillgängliga i 115 länder innan året är slut, och Sverige är garanterat är ett av dem.