Officiellt lanserad innan S8

Det här kan Samsung Bixby – en röstryrd assistent

Samsungs nya röststyrda assistent har bekräftats och nu vet vi mer om vad den kan.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har valt att redan innan Samsung Galaxy S8 är lanserad bekräfta att Bixby som den röststyrda assistenten heter ska ta plats i bolagets kommande enheter. När Samsung själva får förklara idén med Bixby får vi höra att den ska vara smartare än de befintliga röststyrda assistenter som finns idag och ha möjligheten att styra allt du kan styra via ett pekskärmsgränssnitt även med rösten.

Inte bara röst utan även smart

Det är heller inte bara så att Bixby är ett sätt att ge instruktioner med rösten. Enligt Samsung är ett av problemen med ny teknik, och då framförallt mobiltelefoner, att gränssnittsdesigners måste presentera en stor mängd funktioner på en liten skärm. Antingen innebär det enligt Samsungs sätt att se att telefonen blir svår att använda eller att viktiga funktioner begravs långt ner i menystrukturen och blir svåra att hitta. Med Bixby vill Samsung låta telefonen lära sig vad användaren vill och anpassa sig istället för tvärt om.

För att en app i din telefon ska kunna styras via Bixby måste den anpassas så det kommer inte att fungera med alla appar från start. För att starta Bixby trycker man som användare på en speciell knapp på sidan av telefonen. Den lovar Samsung ska finnas på sidan av nästa enhet de lanserar, Samsung Galaxy S8 med andra ord.

Tre stora fördelar

Vi har ännu inte haft möjlighet att testa Bixby i praktiken, men Samsung själva lyfter fram tre huvudsakliga fördelar. Allt ska gå att styra, Bixby ska förstå sammanhang och den tredje styrkan ska vara att Bixby är förlåtande mot ofullständiga röstkommandon. Vi ska gå igenom de här tre påståendena i detalj.

1. Den första är att allt ska gå att styra med Bixby. Så länge appen du vill interagera med är anpassad för Bixby så ska allt du kan göra via pekskärmen även gå att göra via Bixby. Det här gör alltså att du slipper fundera över vilka specifika kommandon som fungerar och vilka som inte gör det.

2. Bixby ska förstå sammanhang. Det här innebär i praktiken att om du använder en app och vill övergå till röststyrning så ska Bixby förstå vad du redan gjort och låta dig slutföra uppgiften du påbörjat själv nu med hjälp av röststyrning istället. Bixby känner alltså av vad appen du använt redan klarat av och fortsätter därifrån så att du slipper förklara vad det är du vill göra.

3. Kräver inte rätt kommandon. Bixby ska vara förlåtande om du ger den röstkommandon som inte är fullständiga för att uppdraget ska kunna slutföras. I takt med att antalet möjliga kommandon ökar blir de också svårare att komma ihåg. Ger du Bixby ofullständig information ska assistenten kunna utgå från det du sagt och utföra det. Sedan ber helt enkelt Bixby om den information som fattas för att slutföra uppdraget.

Kommer i Galaxy S8

Samsungs främsta förväntningar på Bixby är att den ska förenkla interaktionen med din telefon och även överbrygga svårigheter när man växlar mellan pekskärmsstyrning och röststyrning. De bekräftar att Samsung Galaxy S8 som lanseras nästa vecka, den 29 mars, kommer att ha Bixby, men att endast en del av apparna som finns installerade från start kommer att stödja funktionen. Bixby tar först plats i Samsungs smartphones, men sen är tanken att den även ska fungera i teven, att du ska styra air-condition-enheten med din röst och även andra enheter. Bixby är en molnbaserad tjänst så alla enheter som är uppkopplade mot internet ska på sikt kunna använda den smarta röststyrningen.

Bakgrunden till Bixby är att Samsung hösten 2016 köpte bolaget som gjorde den röststyrda assistenten Viv. Det är samma personer som innan dess skapade Siri som i sin tur köptes upp av Apple och integrerades i deras produkter. Mer detaljer kring Bixby får vi alltså under nästa vecka när Samsung Galaxy S8 presenteras officiellt.

Källa