Live på mobil.se ikväll 19:00

Det här visar Apple ikväll

Foto: Mike Deerkoski

Ikväll klockan 19 börjar Apples Iphone 6-event Det här kan du vänta dig under presentationen, som du givetvis kan följa live här på Mobil.

Publicerad Uppdaterad

Det har i vanlig ordning kommit så pass många läckor kring årets Iphone att det är i det närmaste fånigt. Här försöker vi sammanfatta vad det troligen är vi får se ikväll från Apple. 19:00 börjar eventet och du kommer kunna följa det här på mobil.se, precis som vanligt. Då kör vi!

Iphone 6
En ny Iphone kommer vi att få se, helt klart. Av precis alla rykten att döma kommer den att heta just Iphone 6 och den största nyheten rent fysiskt är den nya skärmstorleken på 4,7 tum. Upplösningen sägs dock bli något under Full HD, vilket känns lite snålt. Enheten verkar plocka en hel del från Ipad Air när det kommer till formgivning och den ska även bli betydligt tunnare än vad Iphone 5s är, kanske så tunn att kameran sticker ut något på baksidan. Kameran i sig verkar däremot inte få några överraskande uppdateringar, men man vet aldrig. En möjlig raket till nyhet är att Iphone 6 blir vattentålig, något en kinesisk källa nyss började yra om. Det skulle i alla fall falla väl in med ryktena om trådlös laddning för telefonen som dykt upp tidigare. En annan fråga är om enheten får safirglas för skärmen eller om den fortfarande kommer täckas av vanligt glas.

Insidan ser ut att kunna bjuda på de största nyheterna, vilka ni kan läsa om här nedan.

Iphone 6L
Turerna kring 5,5 tumsmodellen av Iphone 6 går fram och tillbaka, precis som namnet. Just nu verkar det dock som att enheten kommer att lanseras ikväll och även släppas den 19:e september, precis som den mindre modellen.

Det ska dock inte enbart handla om en större skärm och ett större batteri här. Det sägs att 5,5 tummaren är den modell som begåvats med möjlighet till 128 gigabyte lagringsutrymme och det har även börjat dyka upp tecken som tyder på att den här enheten får utökat stöd för landskapsläge i stil med hur det ser ut i många appar för Ipad.

Iphone 6c?
Vad händer med den där färgglada budgetmodellen som inte alls var budget då? Hittills har inget rykte alls tagit upp plastvarianten av Iphone, så frågan är om det släpps någon över huvud taget. Annars kan alltid Apple i vanlig ordning sälja fjolårets modell, alltså Iphone 5s, billigare. Det skulle i så fall kunna hänga ihop med det som spås bli den stora grejen för kvällens event.

Mobila betalningar
Ja, suck och stön, det snackas mobila betalningar igen. Men om ryktena stämmer kan det finnas en poäng med att Apple har väntat så länge som de gjort. Båda nya modellerna av Iphone 6 ska vara utrustade med NFC-chip och tillsammans med fingeravstrycksläsaren ska de utgöra stommen för Apples mobila betalningstjänst, antagligen styrd via Passbook.

Ryktena här snackar om att kortjättar som Visa, American Express och Mastercard tillsammans med onlineplånboken Paypal har slutit avtal med Apple för någon slags mobil betaltjänst. Sådana typer av avtal är avgörande för att en sådan här grej ska fungera, men det skulle också innebära ett enormt försprång mot ärkekonkurrenten Android, vars Google Wallet mer eller mindre har stått och stampat sedan den introducerades för några år sedan.

Iwatch
Den rosa elefanten i rummet. Kommer Apple släppa en klocka? Kommer hela Schweiz ekonomi gå under till följd av den? Kommer den att släppas i en eller två versioner? Kommer den kosta så mycket som fyra tusen spänn? Kommer den att utannonseras ikväll men släppas först nästa år? Kommer klockan vara en del i betalningssystemet Apple ska lansera?

Det är väldigt många frågetecken kring Apples klocka och förvånansvärt lite har läckt. Bristen på läckor gissar vi innebär att Apple själva har klockan inlåst än så länge och inte har skickat ut den till producenter. Det skulle i så fall innebära att den kan presenteras ikväll (eller bara visas som hastigast med ett ”vi återkommer om det där”) för att sedan släppas antingen sent i år eller i stor skala nästa år.

Utöver hårdvaran ovan (Apple TV och liknande har det inte ryktats om alls) lär vi få se en hel del exempel på hur nyheterna i Ios 8 används praktiskt och även ett släppdatum för uppdateringen. En sak är i alla fall säker. Om samtliga rykten ovan stämmer in på Apples nya telefon blir det en riktigt intressant historia. Om det visar sig att det bara är en vanlig Iphone med större skärm och NFC blir det en extremt tråkig telefon.