Kvällsnöje

Det här visar Apple ikväll

Det är bara ett par timmar kvar tills Apples stora höstevent. Här är vad vi kan vänta oss av kvällens lanseringar.

Publicerad Uppdaterad

Det är september och IFA-mässan är över för i år. Vilket såklart innebär att vi hoppar direkt på nästa stora händelse den här månaden, Apples lanseringsevent. De senaste åren har det här varit förlagt något senare i september och samtidigt varit ett av två event som Apple kör på under hösten. I år ser det däremot bara ut att bli ett event, då det ryktas att vi får se höstens Ipad-modeller redan idag (annars brukar de få ett separat event).

Iphone
Va? Kommer det en ny Iphone i år? 

Frågan kanske låter fånig för oss som är lite mer innördade på området, men även om sommaren och hösten varit säsong för ny Iphone i mer eller mindre alla år som telefonen funnits finns det folk som verkar bli förvånade över det.

Men ja, vi kommer att få se åtminstone två nya Iphones ikväll. Om Apple inte gör något radikalt med sitt namngivningssystem kommer de även att kallas Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Vissa rykten har surrat om en något billigare variant, Iphone 6c, som i så fall skulle ha ungefär samma specifikationer som fjolårets modell, men med skal i plast, men det är än så länge inte helt klart att den visas ikväll.

De två vanliga Iphone-modellerna är däremot givna. Som brukligt med S-modellerna av Iphone kommer det inte att ske några dramatiska förändringar på utsidan av telefonen. Eventuellt slipper vi en utstickande kamera på baksidan, då det ryktas om en aningen tjockare design och eventuellt kommer vi även att få se en modell i ”rose gold” eller typ guldrosa.

Hårdvarumässigt ser det et att kunna hända en hel del faktiskt. Skärmen säg få namnet 3D Touch Display då det numera finns tre sätt att styra med, ett finger, multi touch och Force Touch där telefonen ska känna av hårda tryckningar i tre olika lägen. Ett ganska nytt rykte pratar även om högre upplösning i båda modellerna, från 1334x750 respektive 1920x1080 pixel till 2000x1125 respektive 2208x1242 pixel.

Utöver skärmen kan vi även vänta oss det nya systemchippet Apple A9. Iphone 6 och 6 Plus kör som bekant A8-chippet medan Ipad Air 2 kör A8x och nu är det alltså dags för nästa generations chip med smalare tillverkningsteknik för ledningsbanorna, vilket medför svalare processorer och allmänt snabbare prestanda. När det gäller arbetsminne har ryktena gått isär lite under den senaste tiden, men de flesta pekar åt att båda modellerna begåvas med två gigabyte arbetsminne, vilket är en fördubbling mot tidigare modell.

Mjukvarumässigt är det Ios 9 vi kan vänta oss såklart, men bland annat med några extrafunktioner specifika för s-modellerna. Bland annat pratas det om möjligheten att filma i 4k-upplösning.

Apple Watch
Inga rykten pekar på en ny modell av Apples smarta klocka ikväll. Det känns förvisso rimligt då den släppte officiellt i april i år och fortfarande inte har hunnit släppas i alla länder.

Samtidigt känns det som att Apple måste påpeka dess existens under eventet i någon form, då de närmast kategoriskt vägrat prata om klockan och hur den säljer sedan släppet i april, i alla fall när det kommer till försäljningsuppgifter.

Ipad Pro
Istället för ett andra event i oktober, troligen på grund av vikande försäljning för surfplattor överlag, verkar det som att vi får se Apples beryktade Ipad pro ikväll. Plattan ska enligt de senaste ryktena ha en 12,9 tum stor skärm som ska ha plats nog att köra två fullskärmsappar samtidigt, 64 gigabyte lagringsutrymme och såväl en ritpenna som tangentbord som tillbehör. Prislappen ryktas däremot bli något i hästväg och ska i värsta fall närma sig 1200 dollar.

Apple TV
Efter flera år med samma modell på butikshyllorna ryktas ”Apples hobbyprojekt” Apple TV äntligen få sig en uppgradering. Fysisk ska det röra sig om en aningen större låda än tidigare, men med betydligt kraftfullare hårdvara. 

I och med de piggare komponenterna ska en hel del extrafunktioner tillkomma, bland annat med stort fokus på nedladdningsbara appar och ett ännu större fokus på spel i en än så länge okänd form.

Den gamla trotjänaren till fjärrkontroll ska också få sig en uppdatering och denna gång kommunicera över Bluetooth för att dels kunna hantera lite mer avancerade kommandon och dels för att kunna sköta Siri-kommandon.

Annars då?
Antingen håller Apples event på väldigt länge, eller så kommer vi att bli besvikna över vad som saknas, men ovanstående fyra saker är inte allt som vi väntar oss av eventet.

Dels har det surrats om en fjärde generationens Ipad Mini, samtidigt som Ipad Air utelämnats helt ut ryktesfloran.

Samtidigt lär vi få se ett par nya funktioner i Ios 9 som är specifika för Iphone 6s, Ipad Pro och Apple TV som det inte har pratats om tidigare.

Apple Pay lär även det få en tid i rampljuset och vi skulle inte bli förvånade om fler länder läggs till den tjänsten under kvällen.

Då det snackats om att Siri och Apple TV ska vara någon slags nav för Homekit, hemmastyrningsnavet för smarta hemmet som Apple pysslar med, lär vi säkerligen få höra något mer om det också. Särskilt nu när en uppdaterad Apple TV med stöd för Siri är på gång.

Något vi missat eller som du inte alls tror på inför ikväll? Kommentarsfältet är ditt. Annars syns vi klockan sju ikväll då vi livebevakar lanseringen.