Mediatek Dimensity 2000

Dimensity 2000: Mediateks nya chipset slår prestandarekord

En telefon med chipsetet Mediatek Dimensity 2000 har blivit först med att få en poäng på över en miljon i benchmarktestet Antutu.

Publicerad Uppdaterad

När det kommer till mobilprocessorer är vi vana vid att Mediatek spelar andrafiolen i förhållande till Qualcomm med sina Snapdragon-chipset. Faktum är att Mediatek har en större marknadsandel än Qualcomm, men huvudsakligen i billigare mobiler med lite lägre prestanda.

Det kan det bli ändring på. Tidigare i år kom det uppgifter om att Mediatek kommer att vara före Qualcomm med ett chipset som använder en 4-nanometersprocess i tillverkningen. Ju färre nanometer i namnet på processen, desto fler transistorer och lägre energiförbrukning.

Nu har vi fått ett smakprov på vad vi kan vänta oss av Mediateks nya värsting. En ännu ej lanserad telefon från Vivo med modellnummer V2184 har testats i benchmark-appen Antutu och blivit den första mobilen att få mer än en miljon poäng i prestandatestet Antutu.

Vivomobilen drivs av ett chipset med beteckningen MT6983, som allmänt tros vara det Mediatek-chipset som av läckare döpts till Dimensity 2000. Den exakta poängen var 1,002,220, och som jämförelse är de högsta värden för mobiler vi på mobil.se uppmätt i Antutu 823 280 för Lenovo Legion Phone Duel 2 och 826 195 för Apple Iphone 13 Pro. Med Apples surfplatta Ipad Pro med M1-processor har vi dock fått en poäng på 1 112 046.

Källa