Mediabolagens juridiska försök förgäves

Domstol: FBI behöver inte avslöja leverantör bakom Iphone-hack

Flera amerikanska mediajättar har på juridisk väg försökt tvinga FBI att avslöja vilket företag som hjälpte dem att låsa upp den Iphone som användes av en terrorist i samband med San Bernardino-skjutningarna 2015. Men en domstol har nu slagit fast att FBI inte är skyldiga att redovisa vem som låg bakom verktyget.

Publicerad Uppdaterad

Terroristdådet i San Bernardino i december 2015 fick ett märkligt efterspel, då Apple vägrade hjälpa FBI att låsa upp en av terroristernas Iphone-enheter. Det hela slutade med att FBI tog hjälp av en extern firma, som med sin mjukvara lyckades kringgå Apples säkerhetssystem och öppna telefonen. Rykten och spekulationer om vilket företag som hjälte FBI har sedan dess duggat tätt, men inga uppgifter har offentliggjorts. Och nu har dessutom tre amerikanska mediajättar misslyckats i sina försök att på juridisk väg tvinga FBI att namnge företaget bakom hackerverktyget. 

Risk för nationens säkerhet

Domaren Tanya Chutkan har nu meddelat att FBI inte behöver röja vilket företag som hjälpte dem med Iphone-enheten. Detta dels på grund av att det skulle minska FBI:s möjlighet att skydda USA i framtiden, dels med hänvisning till att företaget som hjälpte FBI skulle riskera att utsättas för hämndaktioner. Sannolikt kan vi dock vänta oss ett efterspel till domen, där integritetsvärnare kritiserar FBI:s möjligheter att låsa upp telefoner. 

Källa