Provisionen i fokus

Domstol ska avgöra om Apple kan stämmas för App Store-monopol

Den som vill köpa appar till sin Iphone eller Ipad får vackert vända sig till Apples egen butik App Store. Men nu ska USA:s högsta domstol utreda huruvida det är möjligt att stämma Apple för brott mot konkurrenslagstiftningen och om priserna på appar skulle kunna bedömas vara resultatet av ett monopol.

Publicerad Uppdaterad

Ärendet som nu tas upp av USA:s högsta domstol, The U.S. Supreme Court, har blivit en långkörare som på sätt och vis kommit att koka ned till en smått filosofisk fråga: Är det Apple man köper sina appar av, eller är det utvecklarna? Det finns ju som bekant bara ett ställe att vända sig till för den som vill köpa IOS-appar, och det är Apples egen appbutik App Store. Apple måste godkänna alla appar som säljs i butiken och man tar därefter även en rejäl provision på hela 30 procent av vinsten från varje såld app. Det här fick en grupp IOS-användare att reagera redan för sju år sedan, då man försökte få till stånd en grupptalan mot Apple, där man ville göra gällande att App Store innebär ett slags monopol som missgynnar kunderna och leder till höga priser. 

Grupptalan avfärdades

Rätten gick till en början på Apples linje och avfärdade stämningsansökan med hänvisning till att konsumenterna köper apparna av utvecklarna snarare än av Apple, och att man därför inte kan tala om snedvriden konkurrens. Men ärendet har nu alltså väckts till liv på nytt i lägre instanser och Apple vänder sig nu i sin tur därför till landets högsta domstol för att försöka undvika en stämning. Den här gången har juristerna bakom grupptalan valt att fokusera mer på huruvida Apples höga provision bidrar till att driva upp priserna på apparna. Skulle domstolen anse att det är rimligt att stämma Apple för brott mot konkurrenslagen så kan det förstås få enorma konsekvenser för hela App Store-konceptet. Fallet kommer att tas upp i oktober och Apple har ännu inte kommenterat saken. 

Källa