För likt

Domstol: Skype måste byta namn

Kommunikationstjänsten Skype kan förväxlas med ett annat företag och måste byta namn.

Publicerad Uppdaterad

Ni som hängt på internet i åtminstone två år känner säkert till att Microsofts Onedrive en gång hette Skydrive. Medieföretaget Sky gick i taket över namnet och vann över Microsoft i domstol.

Redan 2006 gjorde de tydligen samma sak gällande en annan produkt, nämligen Skype. Det handlar alltså inte om något uttalad hetsjakt mot just Microsoft från Skys sida, då Microsoft köpte Skype först 2011.

Nu har dock Microsoft förlorat i två instanser i EU-domstolen, där båda kommit fram till att Skype är alldeles för likt Sky och därför måste byta namn. Att Skype varit igång sedan 2003 med samma namn, medan Onedrive lanserades som Skydrive 2007, verkar inte ha spelat någon större roll. 

Microsoft kan nu överklaga till EU-domstolens högsta instans, men det är inte säkert att de kommer att ta upp fallet.

Byter Skype namn i Europa kan vi förutsätta att resten av världen följer samma mönster. Vad gissar ni på att det nya namnet blir i så fall? OnePe? Kommentarsfältet är ert. Huruvida Sky kommer att driva rättsprocess mot yoghurten Skyr eller den svenska matlagningstermen med samma stavning som företaget förtäljer inte historien än så länge.