Giganternas kamp

Duell: Iphone 5 vs. Galaxy S3

Apple har släppt Iphone 5. Men hur står den sig egentligen mot konkurrenterna? Och hur står sig Apples storsäljare särskilt mot den bäst säljande Androidtelefonen Samsung Galaxy S3? Det är en hård match med en tydlig vinnare.

Publicerad Uppdaterad

Appar och system

Iphone 5: Ios fortsätter att vara starkt just när det kommer till apparna. De flesta nya appar kommer ofta till Iphone först och plattformen är definitivt starkast när det kommer till spel. Med Apples hårda riktlinjer för utveckling brukar appar ofta se något mer polerade ut till Iphone. I och med Iphone 5 finns det ännu mer kraft under huven för att de ska starta snabbt och fungera så smidigt som möjligt. Ios 6 medför bland annat delning till Facebook, men utöver det känns systemet ganska stelt och blir lidande just när det kommer till delningsfunktioner.

Samsung Galaxy S 3: Android har hämtat igen Apples försprång när det kommer till appar och numera finns i stort sett allt till båda plattformarna. Android bjuder dock på fler delningsmöjligheter och en i allmänt större frihet att anpassa systemet efter eget tycke. Samsung har lagt in ett eget skal över Android med en del nyttiga eller halvonyttiga funktioner som ger ett visst mervärde utöver Androidupplevelsen.

Kamera

Iphone 5 har kvar mer eller mindre samma kamera som fanns i Iphone 4S. I och med den kraftigare hårdvaran har den dock blivit lite snabbare på att starta och på att ta bilder. Samtidigt är kameran betydligt mer ljuskänslig, vilket gör att bilder i mörker syns betydligt bättre än hos både föregångare och Galaxy S3 utan att du behöver slå på fotolampan. 

Samsung Galaxy S3 har en riktigt bra kamera, om än inte i närheten lika ljuskänslig som den i Iphone 5. Samtidigt är Galaxy S3 betydligt snabbare på att ta bilder, nästan lite för snabb i vissa lägen. Men bilderna blir bra och bortsett mörkare miljöer utan fotolampan så är de i stort sett jämnbra med de bilder som Iphone 5 tar.

Media

Iphone 5: Apple har under det senaste året jobbat hårt på att lyfta fram Itunes U och poddsändningar genom att släppa egna appar för dem. Det gör poddsändningar och utbildningsmaterial riktigt smidiga att använda tillsammans med Apples gigantiska bibliotek. Musikspelaren har snyggats till lite, men är i grunden densamma. Videospelaren är däremot fortfarande precis lika begränsad som tidigare och det är nästan ett krav att du laddar ner en separat videospelare för vettig funktionalitet.

Samsung Galaxy S3: Redan från start finns det riktigt kompetenta spelare för såväl musik som video inbyggt i Galaxy S3, betydligt bättre än det Android klarar av från start. Det är inte riktigt lika tokenkelt att hitta poddsändningar och liknande som hos Iphone, men i gengäld behöver du sällan bekymra dig över om dina videofiler kommer att fungera med telefonen.

Navigering

Iphone 5: Apple vill minska sitt beroende av Google, vilket har gjort att varken Youtube eller Google Maps finns med länge. Det förstnämnda går att lösa med webbläsaren eller Googles egen app, men Apples nya karttjänst har lång väg kvar. Trots att kartorna kommer från Tomtom visar de fel lite varstans (Vaxholm ligger två kilometer fel och mitt i vattnet, Göteborg finns inte nämnt alls). Dessutom finns det enbart navigering för fordon och Street View saknas helt, men Apple har i alla fall skickat in en hel del grafiskt godis såsom 3D-byggnader och liknande.

Samsung Galaxy S3: Det är inte riktigt Samsungs förtjänst, utan snarare Googles, men numera är Google Maps ett ruskigt kompetent hjälp­medel för att hitta rätt. Kartorna är exakta och har stöd för såväl lokaltrafik som navigering med bil, cykel och till fots. Fortfarande känns sökfunktionen efter lokala inrättningar ganska begränsad, men utöver det är det få tillfällen som Google Maps inte räcker till för.

Övrigt

Iphone 5: Utöver en större skärm och en märkbart lättare och tunnare form innebär Iphone 5 inte alltför mycket nytt jämfört med Iphone 4S, utan det rör sig om en väldigt försiktig upp­datering. I vissa andra länder finns 4G-stöd, men inte här, och de allra flesta funktioner i Ios 6 finns tillgängliga i tidigare versioner av Iphone också.

Samsung Galaxy S3: Samsung har gått all in när det gäller funktioner till Galaxy S3. NFC ger till en början möjlighet att dela bilder, filmer, spellistor och liknande med andra på ett enkelt sätt, men i förlängningen även eventuella betalningsmöjligheter. Samtidigt kan du titta på en video medan du surfar eller kollar mejlen och mycket annat liknande i funktionsväg.

Betyg och vinnare

Mobiltelefon Iphone 5 Samsung Galaxy S3
Appar och system: 8 7
Kamera: 9 8
Media: 7 9
Navigering: 5 9
Övrigt: 7 8
Totalbetyg: 36 41

Vinnaren: Samsung Galaxy S3

Iphone 5 är en trevlig och väldigt kompetent telefon i ett extremt slimmat fodral. Uppdateringen känns däremot ganska tillbakadragen och något svag. Samtidigt är kartorna en smärre katastrof och Ios börjar kännas ganska daterat även om apparna är något starkare där.

Samsung Galaxy S3 är istället precis det en toppmodell bör vara med alla funktioner som förväntas och några extra som kanske inte alla använder. Storleken är till nackdel för vissa, men sett till vad den kan göra blir den vinnare i duellen.

Iphone 5

Mått: 123,8 × 58,6 × 7,6 millimeter

Vikt: 112 gram

Kamera: 8 megapixel, autofokus, 1080p-video, fotolampa

Skärm: 4 tum, IPS, 1136 × 640 pixel

Minne: 16, 32, eller 64 gigabyte

Operativsystem: Ios 6

Pris: 5 795 kr (16 gigabyte)

Samsung Galaxy S3

Mått: 136,6 × 70,6 × 8,6 millimeter

Vikt: 133 gram

Kamera: 8 megapixel, autofokus, 1080p-video, fotolampa

Skärm: 4,8 tum, superamoled, 1280 × 720 pixel

Minne: 16 gigabyte

Operativsystem: Android 4.0

Pris: 5 499 kronor