Hangout byter fokus

Duo och Allo ska ta Hangouts plats

Googles chattapp ska i framtiden vara mer riktad mot företagskunder. Privatanvändarna ska styras om till videochattappen Duo och textappen Allo.

Publicerad Uppdaterad

Det finns en uppsjö av alternativ för den som vill text- eller videochatta på mobilen. Dedikerade appar som Viber, KIK, Whatsapp samt appar som på ett sätt eller annat är kopplade till operativsystem eller tjänster, som Imessage och Facebook Messenger, har alla tagit sin del av kakan. Google verkar nu ha bestämt sig för att Hangouts inte har motsvarat förväntningarna. Det blev tydligt då företaget lanserade videochattapen Duo, och i med aviseringen av den kommande textbaserade chattappen Allo tidigare i år på utvecklarkonferensen Google I/O. 

Många antog att de två nya apparna kommer att innebära slutet för Hangouts men enligt Google chef för kommunikationsprodukter Nick Fox, så är det inte fallet och han förklarar anledningarna. 

”För att Hangouts bygger på ett Google-konto, för att den är djupt integrerad med Google App-paketet [som Drive, Docs med mera], Gmail, kalendern och så vidare, så har den varit mycket mer framgångsrik på företagssidan.”, säger Nick Fox till Engadget. 

Fox sade även att det inte var logiskt att en enda app ska göra allting. 

”Vi har historiskt sett försökt att göra mycket i en enda app, men verkligheten är att de

är två väldigt olika former av kommunikation. Vi ser dem som olika, och vi tror att vi kan ge den bästa användarupplevelsen genom att bygga fokuserade upplevelser som gör vad de är tänkta att göra väldigt, väldigt bra”, säger Fox.

Duo är som sagt redan lanserad, men än så länge finns den inte i svenska Google Play. Vi på Mobil lyckades ladda ner appen till Ios från amerikanska Google Play, men vi kom tyvärr inte förbi simkortsregistreringen eftersom appan inte verkar godkänna svenska mobilnummer. Detta korrigerades dock senare och nu kan man registrera även svenska nummer.

Källa