Tillfällig åtgärd blir permanent

Efter bugg: Touchpanelen på nya Google Home Mini stängs av permanent

Det visade sig nyligen att flera exemplar av Googles nya AI-högtalare Home Mini har ett fel som gör att de fångar upp ljud utan att användaren aktiverat dem. Google rullade snabbt ut en uppdatering som åtgärdade saken genom att stänga av touchkontroll-panelen. Nu meddelar man att den åtgärden blir permanent.

Publicerad Uppdaterad

Google offentliggjorde i samband med sitt hårdvaru-event förra veckan en miniversion av sin AI-högtalare Google Home. Den nya produkten – Google Home Mini – är i många stycken Googles motsvarighet till Amazons Echo Dot, det vill säga en liten och kompakt enhet som primärt ska användas som komplement till den ordinarie högtalaren. Men det uppdagades snabbt att flera av enheterna, bland annat sådana som gått ut till recensenter, bar på en defekt som gjorde att de plockade upp ljud omkring sig på eget bevåg. Detta alltså utan att man aktiverat dem med kommandot ”Ok, Google…” alternativt genom att använda touchkontrollerna på ovansidan. 

Spionagevänligt

Det är förstås helt förkastligt ur integritetssynpunkt med en uppkopplad enhet som fångar upp ljud i omgivningen utan att man vet om det. Ett hack skulle exempelvis kunna få förödande konsekvenser för användarna, då en förövare enkelt skulle kunna bedriva spionage mot dem. Och Google var också mycket snabba med att rulla ut en uppdatering som rätt och slätt stängde ned kontrollpanelen, som ansågs vara upphov till problemet. Nu har man bestämt sig för att koppla bort touchpanelen permanent. Varför man valt den drastiska lösningen är oklart, men antingen vet man inte hur man ska åtgärda saken eller så har man helt enkelt valt den säkraste lösningen. 

Ingen enorm förlust

Med tanke på att merparten av användarna sannolikt ändå tänkt använda sig av röststyrning av enheten, så innebär väl beslutet kanske inte världens största förlust rent funktionsmässigt. Volymknapparna på sidan av enheten kommer dock även fortsättningsvis att fungera. Varken Google Home eller Google Home Mini finns på den svenska marknaden ännu. 

Källa