Näste man till rakning

Efter ZTE granskas nu även Huawei för brutna Iran-sanktioner

Den amerikanska handelskammaren beslutade nyligen att införa saknktioner mot den kinesiska telefontillverkaren ZTE, och nu tycks även Huawei ligga i riskzonen för att få samma behandling.

Publicerad Uppdaterad

Det är källor till Wall Street Journal som kommit med uppgifter om att myndigheterna i USA nu satt Huawei under luppen, då man misstänks för samma sak som landsmännen ZTE, nämligen att ha brutit mot USA:s handelssanktioner mot Iran genom att sälja amerikans teknik till landet. För ZTE:s del slutade det hela inte bara med dryga böter utan även med att amerikanska företag inte får exportera vare sig komponenter eller mjukvara till ZTE under de kommande sju åren, något som kan få mycket allvarliga konsekvenser för ZTE. Bland annat har farhågan om rätten att använda operativsystemet Android väckts, något som natutligtvis är avgörande för en Android-tillverkare. 

Kan räcka med böter

WSJ har inte någon detaljerad information om den påstådda granskningen eller några uppgifter om hur långt framskriden den är. Men om Huawei skulle befinnas skyldiga till att ha brutit mot sanktionerna så kan det ”räcka” med böter. Att ZTE fick en hårdare bestraffning än bara böter beror nämligen på att man inte höll löften som man givit om discplinära åtgärder mot anställda. För Huaweis del är granskningen förstås ytterligare ett tufft slag, då man redan haft enorma problem på den amerikanska marknaden, detta till följd av oro över potentiellt spionage. 

Källa