https://www.mobil.se/nyheter/ekg-matning-i-apple-watch-nu-i-sverige-test-sa-fungerar-det
566802
Nyheter
Uppdatering till Apple Watch

EKG-mätning i Apple Watch nu i Sverige: Test – så fungerar det

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/ekg-apple-watch.png?itok=BE_9RtUf', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/ekg-apple-watch.png?itok=E9ae9LlR', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/ekg-apple-watch.png', w: 2000, h: 1143, title: ' ' },]
Idag har Apple släppt EKG-appen som gör det möjligt att upptäcka oregelbunden hjärtrytm. Vi har provat och visar hur du kommer igång.

Så kommer du igång

EKG-appen fungerar på den senaste versionen av Apples smarta klocka Apple Watch. Du behöver alltså ha Apple Watch series 4 för att prova och du behöver ha uppdaterat klockan till Watch OS version 5.2 som nu finns tillgänglig som en gratis nedladdning.

När vi testar tar det en stund att ladda ner uppdateringen. För att kunna uppdatera klockan till den senaste versionen behöver vi först uppdatera Iphone till Ios 12.2 för det är först med senaste Ios-versionen installerad som man kan uppdatera klockan. Det hela tar någon timme men sedan är vi redo att testa för första gången. 

Första mätningen

Du mäter ditt EKG genom att först starta den nya EKG-appen på klockan och sedan, när den är redo, lägga ett finger mot den runda knappen, Digital Crown, på din Apple Watch series 4. Det är tack vare elektroder i Digital Crown och i klockans glasbaksida som man kan mäta EKG. När du lägger fingret på Digital Crown sluts en elektrisk krets och det blir därmed möjligt att göra en EKG-registrering. Det tar 30 sekunder att göra en mätning och den första mätning jag gör klassificeras som “Obedömbart”. Du läser av resultaten av dina mätningar i Iphone, i appen Hälsa.

Samlas i Iphone 

I appen Hälsa kan vi se alla mätningar och de följande försöken går bättre. Jag får beskedet att mitt EKG inte visar några tecken på förmaksflimmer. Du kan när du själv vill mäta EKG, men klockan (Apple Watch series 1 eller senare) kommer även att regelbundet kontrollera hjärtrytmen i bakgrunden och uppmärksamma dig med en avisering om något inte står rätt till. Om en oregelbunden hjärtrytm upptäcks vid fem olika tillfällen under minst 65 minuter kommer du att få en notis om det och då kan det vara en bra idé att göra en EKG-mätning. Utöver att själv se resultaten av mätningarna kan du även exportera resultaten till en pdf-fil och visa frö en läkare, för en mer professionell analys.

Kollar att hjärtat slår i takt

EKG-appen i Apple Watch kontrollerar de elektriska pulser som gör att ditt hjärta slår, avgör hur snabbt det slår och kontrollerar om hjärtats övre och nedre kamrar är i takt. Är de i otakt innebär det förmaksflimmer. Sinusrytm innebär att hjärtat slår regelbundet och det är det resultat jag får alla de gånger mätningen fungerar.