Ny Microsoft-strategi

Elop har lämnat Microsoft

Förre Nokia-chefen Stephen Elop har slutat på Microsoft. Han gör det i samband med att Microsofts VD presenterar bolagets nya strategi.

Publicerad Uppdaterad

Fram till den 17 juni i år så var Stephen Elop chef för Microsofts affärsområde Devices & Services, vilket bland annat inkluderade mobiltelefonerna, Xbox och Surface. I Microsofts nya organisation så finns det dock inte längre någon plats för Stephen Elop. Tidigt igår morse svensk tid skickade nye VD för Microsoft Satya Nadella ut ett internt e-postmeddelande till personalen på Microsoft där han drar upp riktlinjerna för bolagets verksamhetsår som nu inleds. Meddelandet har inte publicerats av Microsoft officiellt, men webbplatsen Geekwire har fått se en kopia och publicerar brevet i sin helhet.

I brevet så poängterar Nadella att Microsoft framöver ska fokusera mest på mobilt och på molnbaserade tjänster. Borta är alltså den tidigare målsättningen om en dator på varje skrivbord. Numera handlar det istället om att hjälpa alla individer och alla organisationer på planeten att uppnå mera.

Satay Nadella påpekar att Microsoft befinner sig i en bra position men att man samtidigt står inför stora utmaningar och svåra beslut inom områden på Microsoft där han tycker saker och ting inte fungerar som de ska. Det var förra veckan som Microosft meddelade att Elop liksom tre andra högre chefer i bolaget lämnar samtidigt som man gör en större omorganisation av bolaget där Windows- och Devices-grupperna kombineras till en och samma.

I samband med det beskedet så berättade Nadella hur han alltså förändrar bolagets struktur för att bättre kunna leverera enligt den strategi han satt upp. I brevet som alltså nu skickats ut går han in lite mer i detalj om framtiden.  

Microsoft ska framöver satsa på att skapa tjänster som gör människor mer produktiva, oavsett vilken enhet de använder. De här tjänsterna ska baseras på bolagets molntjänster och göra de tjänster Microsoft erbjuder både kostnadseffektiva och smarta. Men det handlar inte bara om att göra bolagets tjänster tillgängliga på många olika typer av enheter. Microsofts egen tillverkning av telefoner och andra enheter fortsätter och de ska stå för den bästa upplevelsen av alla dessa tjänster, enligt Microsoft-vd:n.

Framöver så kommer så klart mycket på Microsoft också handla om Windows 10. Satya Nadell påpekar i meddelandet till personalen att det är en viktig milstolpe för bolaget samt de nya enheter man har på gång, i form av bland annat Hololens.

Några specifika kommande produkter nämner han dock inte, men Microsoft har tidigare lovat att inte mindre än två flaggskeppsmobiler med Windows 10 ska komma senare under året, när Windows 10 är klart för telefoner.