Mobile World Congress 2019

En lite närmare titt på vikbara Huawei Mate X med 5G

Huawei låter inte mässbesökarna prova den vikbara Mate X, men vi har tittat närmare på den.

Publicerad Uppdaterad

Det är tydligt att Mate X lockar mycket intresse på mässan i Barcelona. Runt glasmontern som även har avspärrningar runt för att ingen ska komma för nära flockas besökare. I montern där Huawei Mate X visas står den uppfälld och på den stora skärmen spelas en video som berättar mer om produkten och visar den i olika vinklar.

Konstruktionen består av den 8 tum stora skärmen som i hopfällt läge blir till en skärm på baksidan av telefonen och en annan på framsidan. En list med kameror och Huawei-loggan finns på motstående sida från skärmen när den är uppvikt och gör att du slipper sensorpaneler och kamerahål i skärmytan som kan vara helt ostörd. Det här gör även att de tre kamerorna är de enda som behövs och de fungerar alltså som både huvudkameror och selfiekameror, beroende på hur du använder telefonen och håller den.

I det ihopfällda läget är baksidan anonymt tom och det enda som finns här är egentligen raden med kameror. Den enskilda detalj i den tekniska lösningen som det talats mest om är vikmekanismen som gör att telefonen är tunn även i hopvikt läge och inte behöver vara onödigt tjock. Hopvikt  är Mate X 11 millimeter tjock och uppvikt är den på tunnaste stället 5,4 millimeter.

Värt att poängtera är även att Huawei Mate X är en 5G-mobil med möjligheter att nå teoretisk hastigheter om 4,6 Gbit per sekund. Batteriet är uppdelat i två och har en total kapacitet på 4500 mAh och kan snabbladdas från noll till 85 procent på 30 minuter.

Ett Instagramklipp på telefonen hittar ni här.