Digital

En månads batteritid i Vector Watch

Vector Luna
Vector Meridian

Den smarta klockan som ska räcka i trettio dagar drivs av ett eget operativsystem och lanserades på Baselworld 2015, ett evenemang för klockor och smycken.

Publicerad Uppdaterad

Android Wear, Pebble Time och Apple Watch kommer snart att börja slåss om positionen konsumenterna. Men trots alla olika tillverkare har det varit ont om spelare på planen om digitala smarta klockor som verkligen har drivit livslängden på batterierna (snabb laddning däremot utvecklas av både Google och Oppo), men nu finns lite hopp för de med större krav på batteritiden i form av Vector Watch.

Batteritiden ska ligga på hela 30 dagar och det är där överraskningen ligger. Företaget menar att det ska ha möjliggjorts genom ett eget operativsystem och en svartvit skärm. Likt Pebble så kommer skärmen också att vara på konstant. Den är även kompatibel med Android, Ios och Windows enheter. Exakt hur smidigt företagets operativsystem fungerar är svårt att säga och vi vet väldigt lite om hur batteriet håller sig under verkliga förhållanden, även om företaget själv menar att batteritiden ska vara densamma under intensivt användande.

Enligt företaget tål klockan att tas med in i duschen eller ut på grunt vatten. Rostfritt stål är det som gäller i stort för hela klockan, med klockarmband i läder eller nylon. Det kommer att finnas två utgåvor, Luna och Meridian. Luna är i formen av en cirkel och lanseras med armband i svart nylon och brunt läder. Meridian har istället en rektangeldesign. Båda två känns mer traditionella och sparsmakade i sin design än den genomsnittlige smarta klockan, något som gör att den lär hitta hem på marknaden.

Klockan ska kunna veta om du är på jobbet, sover, springer eller är hemma och presentera informationen i enlighet med de miljöerna. Exakt vad man menar med det är är osäkert, men det låter som positionsbaserad information baserad på vart du är och hur viktig en händelse i kalendern är. För de som tränar är klockan bland annat utrustad med aktivitetsspårning, steg- och distansmätning, mål och kaloriförbrukning. Klockan ska också känna av när du gör olika saker, något som klockan sen ska lära sig för att justera när och vilken information den visar.

Ytterligare tredjepartsappar sägs vara på gång, bland annat termostats- och brandlarmsappen Nest och nyligen testade IFTTT som automatiserar det du gör digitalt är under utveckling till klockan. Väder, sport och aktieappar ska också vara på väg.

Prismässigt ser det inte helt illa ut, åtminstone inte om de begränsade förbeställda utgåvorna är att gå efter. Däremot vet vi inte om det känns helt berättigat att Luna kostar nästan 3 000 kronor, nästan dubbelt så mycket som en Meridian på 1 700 kronor. Den enda skillnaden ska vara utseendet, materialet och mjukvaran ska inte skilja sig. Nedan är en teaservideo för klockan.