All hälsa på samma ställe

En närmare titt på Apple Health

Med Healthkit vill Apple samla alla dina hälsodata på ett och samma ställe. Här visar vi hur du kommer igång och dessutom undviker Apples snedsteg.

Publicerad:

24 okt 2014 - 11:46

Uppdaterad:

19 okt 2015 - 13:10

Idén och utförandet i Apples nya hälsotjänst är till stor del god, även om en del detaljarbete kunde vara bättre utfört. Mobil hälsa spås vara den stora snackisen i många år framöver. I dagsläget handlar det mest om stegräknare som kopplas till din telefon (eller där telefonen själv agerar stegräknare) och uppkopplade personvågar. Men framöver räknar många med att även mer seriös medicinsk utrustning ska kopplas upp mobilt och att det i förlängningen ska kunna innebära att din läkare kan hålla bättre koll på dig utan att ni egentligen behöver träffas fysiskt lika ofta som nu.


Under många år har alla former av hälsodata varit utlämnade till en specifik app eller att olika apputvecklare har pratat med varandra för att kunna dela data sinsemellan. Microsoft har försökt sig på något mer seriöst i form av sitt Healthvault, men även om idén är ungefär densamma som Apples baserar den sig nästan enbart på att du matar in uppgifter manuellt.

Apple Healthkit är Apples försök att samla alla dina hälsodata på ett och samma ställe. Apple har utvecklat ett ramverk som utvecklare och tjänsteleverantörer enkelt kan ansluta sig till med sina befintliga appar. Du väljer själv vilka appar som ska få skriva data till Apples hälsoapp Health, som introducerades i Ios 8, samtidigt som du, åtminstone i de flesta fall, kan välja vilka data som den aktuella appen ska få hämta ut via samma källa.


Snabb implementering
Då väldigt många hälsoappar och tjänster idag är beroende av att kunna prata med varandra för att inte bli isolerade öar i hälsoträsket är kopplingen till Healthkit en enkel sak att implementera eftersom de flesta redan gör samma sak med flertalet andra aktörer. Withings uppsättning med exempelvis stegräknare, personvågar och blodtrycksmätare är kanske det mest kända exemplet, som sedan länge delar data med en uppsjö olika tjänster. Att lägga till Apples satsning i den redan existerande floran av appar dit datan skickas är således en enkel match. Det har gjort att antalet appar och tjänster som anslutit sig vuxit ganska snabbt redan i inledningsskedet.


Samtidigt erbjuder Healthkit något som i många andra fall inte funnits tillgängligt förut, konstigt nog. Att ge en tjänst tillstånd att läsa data från din personvåg är en sak, men i det här fallet kan du ofta välja i detaljnivå vad som ska visas. Ska Healthkit få läsa din vikt och BMI men inte fettprocent från vågen? Inga problem. Samma sak gäller åt andra hållet med vilka data en app får läsa och inte. Just den biten är något som i vissa fall kan vara extremt viktigt, särskilt om personlig integritet ligger högt upp på din lista.

.

.

 

.