https://www.mobil.se/nyheter/ericsson-5g-f-r-ndrar-allt
560867
Nyheter
Ericsson inleder MWC

Ericsson: ”5G förändrar allt”

Ericssons vd Hans Vestberg inleder mässan i Barcelona med att tala om 5G och sakernas internet, som han säger kommer att påverka alla branscher.

Ericsson har en vision om 50 miljarder uppkopplade enheter och en drivande kraft på väg dit är 5G och uppkopplade prylar som hälsovård, bilar och kroppsnära teknik. Under presskonferensen berättar Ericsson vd Hans Vestberg att Ericssons verksamhet idag består till 66 procent av mjukvara och tjänster. För bara några år sedan handlade det framförallt om hårdvara, så bolaget har förändrats. Det är en stolt Ericsson-chef som pratar inför ett par hundra journalister i företagets monter på mässan.


– Det är inte ofta man som vd får se hela bolagets styrkor samlade på det här sättet, det gör Mobile World Congress möjligt och det här gör mig mycket stolt, sade Hans Vestberg inledningsvis.

Med utvecklingen inom 5G och sakernas internet (IoT) menar Vestberg att förändring inte bara berör Ericsson, eller IT-branschen utan de digitala kraven och möjligheterna kommer påverka alla branscher. Ericsson vill då gärna vara den partner som hjälper andra företag att anpassa sig och utnyttja de nya digitala möjligheterna. På scenen har Ericsson-chefen sällskap av två industrirobotar, så det kan ju vara ett tecken på att Iot blir allt viktigare.

Ericssons strategiska samarbete med Cisco som presenterats tidigare är enligt Ericsson-chefen ett exempel på att samarbete mellan bolag behövs för att skapa innovationer i den allt snabbare takt som krävs. Sedan samarbetet presenterades i november har de två bolagen haft nära 200 gemensamma kundkontakter.  Under presskonferensen presenterade Hans Vestberg ett nytt samarbete med Amazon Cloud Services som han hoppas ska öka förändringstakten för kunder som nyttjar Ericssons molntjänster.

Inom 5G har Ericsson idag avtal med 20 större operatörer världen över och ska inleda tester ute på fältet i år. Man arbetar också i standardiseringsorgan för att en kommersiell lansering av 5G ska kunna ske år 2020.

Ämnen