Mer än smartphones från Andy Rubin

Essential har Echo-utmanare på gång

Essential släpper inte bara en telefon, utan har även en smarta hem-produkt på gång i form av Essential Home.

Android-grundaren Andy Rubin hade mer att bjuda på under tisdagen än en smartphone. Essential Home är företagets försök att slå sig in på den allt tuffare smarta hem-marknaden.

Publicerad Uppdaterad

Smarta hem-assistenter kommer i alla möjliga och omöjliga former nu mera och segmentet börjar så sakteliga bli trångt. Amazons Echo ligger i vinnarhålet, åtminstone på den nordamerikanska kontinenten och Google Home lär sannolikt bli en hit. Apple sägs ha en Siri-baserad variant på gång också, som möjligen kan komma att visas upp på utvecklarkonferensen WWDC i början av juni. Och som en blixt från klar himmel kommer nu även en produkt på temat från Android-grundaren Andy Rubins företag Essential, i nästan samma andetag som man släppt en smartphone

Snygg enhet

Det handlar om en oerhört sober enhet, åtminstone att döma av de renderingar som Essential visat upp av sin ”Essential Home”. Exakt vad det är för typ av produkt är dock aningen oklart. Essential själva kallar det för ”en helt ny typ av produkt”, vilket man kan ha synpunkter på, eftersom det med all önskvärd tydlighet verkar röra sig om en styrenhet för smarta hem helt enligt samma princip som just Echo eller Google Home och inget annat. Essential home ska dock vara fokuserad på integritet och undviker därmed i möjligaste mån till exempel att bearbeta data i molnet. 

Oklart med plattformsstödet

Vilka ekosystem för smarta hem som Essential Home kommer att ha stöd för är oklart. Enheten kör någonting som kallas Ambient OS, men vad det är för operativsystem och vad det kan göra är höljt i dunkel så här långt. Enligt uppgifter från Wired ska enheten ha stöd för en rad olika protokoll, standarder och system, däribland Smart Things, Homekit och Nest samt AI-assistenterna Alexa, Siri och Google Assistant. De uppgifterna är emellertid obekräftade. 

Källa