Dödförklarad

Essential kastar in handduken

Androidskaparen Andy Rubins telefonsatsning Essential går nu i graven. En inte speciellt lyckad första lansering och väldigt drömmande idéer om uppföljaren satte spikarna i kistan för fler telefoner. Eller ens något alls.

Publicerad Uppdaterad

Essential PH-1 var den första, och bevisligen den enda, telefonen som Essential lanserade. Den fick inte lysande recensioner och har haft en del mjukvaruproblem. Företaget har inte rullat på i någon högre takt och företaget fick bland annat säga upp en tredjedel av sin personal för att minska sina utgifter. Trots motgångarna har Essential också visat en ny modell som frångick den konventienella formen för en smartphone. Tanken var en telefon som skulle kunna sköta enklare sysslor helt utan att behöva interagera med användaren. Filosofin var att telefonen skulle bli en förlängning av användaren. Men den telefonen fick aldrig se marknadens ljus.

Nedläggningen av Essential innebär att den uppdatering som kom i början av februari blir den sista. Alla buggar och problem som finns kvar, kommer att vara där under telefonens livslängd. All form av kundsupport försvinner också, så har du en Essential som du inte är helt nöjd med än kommer er relation tyvärr inte att bli bättre.