Bokningsfesten kan börja

Ett fåtal har fått tillgång till Googles Duplex-funktion för AI-samtal

Ett begränsat antal användare i utvalda amerikanska städer har nu fått möjligheten att använda sig av Googles Duplex-teknologi, som medger att deras telefoner kan utföra diverse bokningar åt dem via AI-samtal.

Publicerad Uppdaterad

Det är nog få som kan glömma demonstrationen av Duplex som Google genomförde i samband med årets upplaga av utvecklarkonferensen I/O. Företagets vd Sundar Phichai imponerade på många när han visade hur AI-assistenten Google Assistent på egen hand kontaktade dels en frisör för att boka en klipptid, dels en restaurang för att boka bord. Personerna som tog emot samtalen tycktes inte ha någon aning om att de pratade med en artificiell intelligens, istället för med en riktig människa. Hur trovärdiga samtalen som man använde i demonstrationen verkligen var har kommit att ifrågasättas i efterhand, liksom huruvida det är etiskt försvarbart att låta intet ont anande människor tala med ”en robot”. Google har sedan dess förklarat att man kommer att förklara att det är en AI man pratar med i början av konversationerna. 

En liten grupp har blivit något större

Duplex har funnits hos en extremt liten grupp ”pålitliga användare” under en tid, men nu väljer Google att rulla ut funktionen till desto fler. Det handlar fortfarande om ett fåtal användare, och funktionen för att boka bord hos restauranger finns i nuläget bara i ett litet urval amerikanska städer. Någon möjlighet att boka klipptid hos frisören finns i nuläget inte, utan man har valt att börja med bordsbokningen. Samtliga användare som fått tillgång till funktionen har Googles Pixel-telefoner och finns sannolikt i pilotstäderna New York, Atlanta, Phoenix och San Francisco, även om Google inte avslöjat exakt vilka städer det handlar om. Systemet fungerar inte heller med alla restauranger, utan bara ett urval. Nu står en långsam utvidgning av konceptet för dörren, förutsatt att man inte stöter på problem på vägen.

Källa